LED ZEPPELIN I : ALBUMIN SYNTYHISTORIA – osa 18

Edes bootleggarit eivät ole saaneet Zeppelinin debyyttialbumin sessionauhoista kuin pieniä pätkiä haltuunsa. Alla eräs kehno yritys debyyttialbumin sessioiden rekonstruoimiseksi. Ongelmana tässä on se, että tälläkin bootlegilla on vain kaksi kappaletta, jotka päätyivät julkaistulle albumille.  Ymmärtääkseni sessionauhat ovat tallessa ja siksi ihmettelen miksi Jimmy Page ei niitä virallisesti julkaise.    

ledzeppelinolympic

Lontoo, syys-lokakuu 1968 -osa 2
Ei tiedetä, miten monta sessiota Zeppelin soitti Lontoon Olympic studiolla syys-lokakuussa 1968. Muutamissa sessioista äänitettiin materiaalia, joka ei päätynyt ja jota ei ehkä ollut suunniteltukaan otettavaksi mukaan  debyyttialbumille ja näissä “ulko”-sessioissa koko bändi ei aina ollut edes paikalla. Siksi olen tässä selvityksessäni ottanut numerointiin mukaan vain ne sessiot, joissa äänitettiin materiaalia debyyttialbumille.

Toisessa äänityssessiossa (27.9.68) Lontoon Olympic-studioilla äänitettiin ainakin Babe I’m Gonna Leave You (Takes 8 &9) ja You Shook Me -kappaleita.  Sessioista on päässyt bootleg-markkinoille epätäydellinen 21 minuutin kestoinen Soundboard -nauhoitus, joka on julkaistu useammallakin Zeppelin -bootlegilla.

Kolmas sessio (28.9.68) äänitettiin seuraavana päivänä, mutta sen sisältöä ei tunneta.

Neljännestä sessiosta (3.10.68) tiedetäänkin jo huomattavasti  enemmän. Bändi, jonka nimeksi Olympicin nauhoissa kirjattiin edelleen Yardbirds äänitti tässä sessiossa otoksia (takes) ainakin seuraavista kappaleista:

Your Time Is Gonna Come
A Man I Know (myöhemmin Good Times Bad Times)
Babe I’m Gonna Leave You
Too Good (myöhemmin Communication Breakdown)
How Many More Times
Dazed And Confused

Viidennessä sessiossa (15.10.68) äänitettiin ainakin  Black Mountain Side  ja I Can’t Quit You Baby.

On harmillista, ettei Jimmy Page ole vieläkään julkaissut debyyttialbumin sessio -päiväkirjoja ja nauhoituksia. Uskon että nekin myisivät hyvin, koska kaikki Zeppelinin äänittämä musiikki kiinnostaa edelleen miljoonia ihmisiä.

Harri Huhtanen 2020

Advertisement

2 kommenttia artikkeliin ”LED ZEPPELIN I : ALBUMIN SYNTYHISTORIA – osa 18

  1. Hyvä kirjoitus. Zeppelin on tamperelaistuneen sukulaiseni suosikki. Oma suosikkini on Babe I’m gonna leave you.

    Tykkää

    1. Toivotaan että jossain vaiheessa Jimmy Page suostuu julkaisemaan Led Zeppelin I albumin outtakesit. Bob Dylan ja Beatles ovat jo julkaisseet outtakes- bokseja kuuluisista albumeistaan, joten en ymmärrä miksi Page ei voisi tehdä samaa. Ostajia tuollaiselle levylle olisi aivan varmaan riittävästi.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s