Van Der Graaf Generator vihdoinkin Suomessa (24.10.2021)! – osa 5

Peter Hammill Helsingin Savoy-teatterissa 24.lokakuuta 2021.

Palasin hetki sitten Helsingistä, jossa olin eilen  “Vdgg-seurakunnan” mukana todistamassa bändin kaikkien aikojen ensimmäistä Suomen keikkaa maineikkaassa Savoy-teatterissa. Puhun seurakunnasta, koska siellä oli tosiaan satoja pitkän linjan proge-harrastajia ja jopa intohimoisia Vdgg faneja, vaikka bändi ei ole koskaan aikaisemmin konsertoinut Suomessa. Ylipäätään Vdgg on viime vuosina keikkaillut todella harvakseltaan. Viimeisin kunnollinen Vdgg -kiertue on järjestetty vuonna 2013.  Vuodeksi 2020 bändille oli buukattu laaja Euroopan kiertue, joka jouduttiin Koronan vuoksi kokonaan siirtämään.

Suomen keikka siirrettiin aluksi toukokuusta 2020 saman vuoden marraskuuhun, mutta sekään ei riittänyt ja seuraavaksi he päättivät pelata “varman” päälle ja siirsivät keikkansa vuodella eli lokakuuhun 2021.  Harva uskoi , että Korona Pandemia kiusaisi muusikoita ja konserttien järjestäjiä vielä syksyllä 2021, mutta toisin kävi, sillä vähältä piti ettei tämä kolmaskin kerta olisi peruttu, sillä bändi joutui perumaan syys-lokakuun 2021 Saksan keikkansa ja niinpä eilinen Suomen keikka oli Skandinavian kiertueeksi supistuneen Euroopan kiertueen avauskeikka. Suomesta bändi jatkaa matkaansa Ruotsiin.   

Tänään (25.10.21) on vielä toinen Vdgg -keikka Savoyssa , mutta minulla ei valitettavasti ollut mahdollisuutta siihen osallistua. Eilinen keikka oli hieno ja monessa mielessä ainutlaatuinen, mutta tästä kirjoitan tarkemmin sitten vähän myöhemmin. Samoin settilistat kirjaan Winterludeen vasta kun toinenkin keikka on ohi.   

Lopuksi pieni tositarina siitä, miten kauan jotkut jopa Suomessa ovat odottaneet tätä keikkaa. Juttelin keikan jälkeen erään Itä-Suomessa asuvan kaverin kanssa, joka kertoi lukeneensa vuonna 1971 englantilaisesta Melody Maker -lehdestä ylistävän jutun Vdgg:n uudesta Pawn Hearts -levystä. Hän oli sitten hankkinut sen ja oli siitä lähtien diggaillut Vdgg:tä ja nyt, 50 vuotta myöhemmin, kaveri VIHDOINKIN pääsi lempibändinsä keikalle!

(kiitokset tekstitäsmennyksistä Suonna K:lle ja Jurtsille)

Text and photo by Harri Huhtanen 2021

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s