Van Der Graaf Generator: Present (2005) -osa 2

Ainutlaatuiseksi vuoden 2005 Present -albumin tekee tuo jälkimmäinen CD, joka sisältää pelkästään bändin jammailua Present -sessioissa. Kuulija pääsee kärpäsenä kattoon seuraamaan miten uuden albumin kappaleet syntyvät jamittelun kautta. Present saa tästä ehdottomasti lisäpisteitä.

Runsas puoli vuotta sitten olin kuunnellut tämän levyn vasta kahdesti ja olin vähän hämilläni siitä miten tämä comeback -albumi pitäisi arvostella. Useampi kuuntelu ja odotus on kuitenkin tehnyt hyvää, sillä nyt olen valmis arvioimaan albumin paljon  positiivisemmin kuin syksyllä 2023, jolloin sain levyn ensimmäistä kertaa kuultavakseni.

Varsinainen levyarvostelu tulee siis myöhemmin kategoriassa VDGG:n levyt.  Tässä vaiheessa on kuitenkin aiheellista tehdä joitain yleishuomiota. Ensinnäkin on todella hieno asia että saksofonisti David Jackson oli vielä mukana tällä levyllä sillä nelimiehisenä VDGG:llä on matkassa enemmän musiikillista diversiteetiä kuin kolmimiehisenä. Toki myöhemmät levyt ja keikat osoittivat että VDGG pystyy tekemään hienoa musiikkia myös kolmimiehisenä. Toiseksi on upeaa että tämä Present (2005)   comeback -albumi on mitä suuremmassa määrin bändilevy. Eli tämä ei ole mikään Peter Hammillin soololevy VDGG:n nimissä.  Erityisesti tätä alleviivaa Presentin kakkos -CD, johon on otettu vain sessioiden jammailukappaleita instrumentaalisina versioina.  jokainen bändin jäsen pääsee siten loistamaan!  

Usein tunnettujen bändien comebackit lässähtävät pahasti eli bändi soittaa comebackissä vain vanhoja hittejään ja jos se tekee uusia kappaleita eivät ne ole läheskään yhtä hyviä kuin ne kappaleet joilla bändi nousi maailmanmaineeseen. Onneksi VDGG on tästä ikävästä säänöstä poikkeus, sillä se pystyi luomaan vuosina 2005-2016 useamman uuden VDGG -klassikon, jotka olivat yhtä hyviä kuin bändin 1970-luvulla luomat klassikkobiisit.

Present ei siis missään nimessä ole 2 tai 3 tähden levy vaan paljon enemmän!

Harri  Huhtanen 2024       

Jätä kommentti