MAUSTETYTÖT -osa 21

Tämä on win-win tilanne: Aki diggailee Maustetyttöjä ja hänen uuden elokuvansa ansiosta Maustetytöt näyttävät breikanneen Euroopassa Suomen kielellä!

Nyt voisin röyhistellä rintaani sillä kun kesällä 2020 näin Suomen TV:stä Maustetyttöjen vuoden 2019 Flow- festivaalikeikan niin se iski heti! Tajusin että suomalaisen rokin rintamalle oli ilmestynyt jotain hyvin persoonallista ja ainutlaatuista, jotain mistä voisi tulla jotain suurta!  Koska Maustetytöt laulavat suomeksi en kuitenkaan jaksanut uskoa, että he breikkaisivat koko Euroopassa!  Uskomatonta mutta totta eli näin näyttää nyt tapahtuneen. Vuodesta 2023 Maustetytöt ovat esiintyneet useissa kaupungeissa Saksassa, Ranskassa, Italiassa ja arvostetulla festivaalilla  Espanjassa!  Englantilainen Guardian -lehti on kirjoittanut heistä ylistävän artikkelin ja Iso Britannian kiertue on suunnitteilla syksyksi 2024. Helsingin Sanomien artikkelin mukaan myös kiinalainen promoottori on ollut kiinnostunut bändistä ja Japanista on tullut Facebook-viestejä joissa toivotaan että bändi tulisi sinne.

Vuonna 2022 Maustetytöt ryhtyivät yhteistyöhön legendaarisen Esa Pulliaisen kanssa. Minusta Agents ja Pulliainen tekevät hienoa perinnetietoista musiikkia eli kaikki kunnia heille, mutta se että Maustetytöt jätettiin laulamaan bändin kanssa ilman syntikoita ei ollut hyvä ratkaisu. Lisäksi Maustetytöt esiintyi heidän kanssaan iskelmäfestivaaleilla. Ei hyvä, sillä Maustetyttöjen musiikki ei ole iskelmää vaan jotain paljon enemmän.

Toinen pieni pettymys oli bändin kolmas levy, joka oli tuotettu paremmin kuin aikaisemmat mutta kun kuuntelin kaikki kappaleet tarkkaan läpi niin eihän se ollutkaan yhtä hyvä kuin kaksi ensimmäistä albumia.

Suoraan sanoen uskoni Maustetyttöihin alkoi vähän hiipua. Kolmannen -albumin taisin kuunnella vain neljä kertaa. Nyt tätä kirjoittaessa  otin sen pitkän tauon jälkeen uuteen kuunteluun ja tuomioni on edelleen sama eli ykkös ja kakkoslevy ovat parempia, vaikka ne ovat äänitysteknisesti ehkä huonommin tuotettuja.  

Mutta siis bändillä ei ole koskaan mennyt lujempaa kuin nyt! Eurooppa on avautunut Maustetytöille Aki Kaurismäen hienon uuden elokuvan myötä jossa he esiintyvät. Aki fanittaa bändiä, joten hän on varmaan erittäin iloinen että suomalaisen musiikin ”ilosanomaa” näin jaetaan Eurooppaan peräti Suomen kielellä!

Vaikka en tiedä mitä heidän valmisteilla oleva neljäs albuminsa tuo tullessaan niin olen erittäin iloinen että Maustetytöt on tehnyt mahdottomasta mahdollisen eli aikaisemmin Suomessa Eurooppaan menneet bändit ovat laulaneet englanniksi, mutta nyt siis on todistettu että suomenkielelläkin voi menestyä ulkomailla. Tämä on tärkeä ja hieno asia!  Ja vaikka Maustetytöt lopettaisivat huomenna keikkailun ja menisivät ”oikeisiin töihin” niin minusta tämä Euroopan valloitus Suomen kielellä on ehdottamasti heidän uransa suurin saavutus.

Viime aikoina myös suomalainen lehdistö on ahkerasti kirjoittanut Maustetytöistä. Alla linkkejä tähän nykyiseen Euroopan kiertueeseen liittyen:

https://www.iltalehti.fi/musiikki/a/8fcdb0ec-1746-41b9-81fa-9e14369f3d4f

https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/9278793a-ce08-4199-ad01-c90458af5943

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000010387883.html

P.s. Vaalan kunnanpäättäjät: alkakaa nyt viimeinkin suunnitella sitä patsasta jota pyysin teidän suunnittelevan jo vuonna 2020 sillä koskaan ei enää tule Vaalasta yhtä merkittäviä tekijöitä kuin Maustetytöt!   

Harri Huhtanen 2024

Jätä kommentti