POPEDA  – osa 1

Popedan suhteen olen täysin noviisi. Minulla ei ole ainuttakaan Popedan levyä. Toki olen kuullut heidän hittejään radiosta ja joskus nähnyt jotain bändin konserttipätkiäkin TV:stä. Niinpä odotukseni eiliseltä (La 22.6.24) TV- ykkösen Popeda -konsertilta eivät olleet  kovin korkealla. Jotenkin olin mielessäni jo kauan sitten luokitellut Popedan vähän junttimaiseksi äijärokiksi. Mutta älä tuomitse jos et tiedä! Nyt tiedän että olin ihan väärässä. Toki Pate Mustajärven  sanoitukset ovat tavallaan aika junttimaisia, mutta se mitä ihailin tässä syksyn 2023 Ratinan  päätöskeikassa oli se mitä ei kukaan voi ostaa rahalla eli Paten karisma. Vaikka laulu oli kohteliaasti sanoen hyvin Patemaista niin mieshän on todellinen stara! Hän otti heti keikan alusta lähtien lavan haltuunsa totaalisesti ja vaikka laulujen sanoista ei aina saanut selvää niin sekään ei haitannut koska keikan draivi ja tunnelma oli niin hyvä. Toinen todellinen stara on vuonna 1983 bändiin liittynyt kitaristi Costello Hautamäki  joka vastaa suuresta osasta bändin hittejä. Todella hienoa kitarointia häneltä! Toki riffeissä ja melodioissa oli lainailtu Brucelta, Dire Straitilta ja monilta muilta suuren maailman tähdiltä. Mutta hyvässä rokissa sekin kuuluu asiaan: kierrätetään riffejä ja melodioita jotka on hyviksi todettu jo vuosikymmeniä sitten.

Ratinan keikka oli kerrassaan upeaa katsottavaa ja kuunneltavaa alusta loppuun saakka!  Aitoa melodista hard rokkia. Yllätys minulle oli miten hieno kokonaisuus oli musiikillisesti. Bändiä oli täydennetty puhallinsektiolla sekä taustalaulajilla. Lisämiehitys antoi mukavasti uutta potkua vanhoille hiteille.

Konsertti oli järjestetty Paten kunniaksi, sillä se oli hänen viimeinen keikkansa vuonna 1977 aloittaneessa Popedassa. Pate ei kuitenkaan jää eläkkeelle vaan suuntaa soolouralle. Myöskään Popeda ei lopeta vaan jatkaa uuden laulajansa Olli Hermanin kanssa. Keikan loppupuolella Costello lisäksi lupasi että tavataan samassa paikassa kun Popeda täyttää 50 vuotta eli se on vuonna 2027. Kolme vuotta ei ole pitkä aika eli uskon että tämäkin konsertti toteutuu, sen verran kovakuntoiselta vasta 60-vuotias Costello tällä keikalla vaikutti.

Tarkempia tietoja Ratinan keikasta täällä:

https://www.noise.fi/popeda-ratinasta-poikki-tampere-2023/

P.s. keikka oli sen verran hieno, että seuraavalla divarikierroksella lupaan ostaa myös Popedan levyjä!

Harri Huhtanen 2024             

Jätä kommentti