MIKE PINDER (1941-2024)  – osa 2

Kosketinsoittaja Mike Pinder sävelsi monta erittäin hienoa Moody Blues -kappaletta bändin kulta-aikana 1967-72.  Näistä kaikista kirjoitan lisää myöhemmin, mutta tässä jutussa keskityn Pinderin mestariteokseen nimeltään Melancholy Man . Pinder julkaisi sen Moody Bluesin menestyslevyllä A Question Of Balance (1970) . Albumi nousi Englannin  listan ykköseksi ja USA:n listallakin sijoitus oli erinomainen eli no.3. Usassa albumia myytiin yli miljoona kappaletta ja se nousi useiden Euroopan maiden TOP10: een (Suomessa sijoitus oli no. 8).   

Melancholy Man on yksi Moody Bluesien viidestä parhassa kappaleesta ja koko rockin ja popin yli 70-vuotisessa historiassakin sijoitan sen TOP20 huippukappaleiden joukkoon.

Pinder itse on sanonut että eniten häntä harmittaa kun ihmiset luulivat että hän lauloi kappaleessa itsestään kun hän todellisuudessa halusi kirjoittaa maailman yleisen tilanteen surkeudesta. Kappaleen sanoitus on kuitenkin niin erikoinen etten yhtään ihmettele, että Pinderin luultiin siinä kirjoittavan itsestään.

Melodia on kuitenkin kaunis ja Pinderin moog-osuudet tekvät kappaleesta todella jylhän ja vaikuttavan. Samoin moniääninen laulu toimii hienosti tässä kappaleessa.  

Tutustuin Melancholy Maniin jo 1970-luvun alkupuolella kun sitä soitettiin yllättävän paljon Suomenkin radiossa. 54 vuotta myöhemmin kappale on edelleen timantti, vaikuttava mestariteos, Pinderin paras kappale!

Harri Huhtanen 2024               

Jätä kommentti