DAVID ALLEN (1938-2015) -osa 1

2000-luvulla julkaisiin bootleginä Allenin ensimmäisen varsinaisen Englannin bändin live-keikka vuodelta 1963.

Gongin jo lähes 60-vuotinen historia on niin pitkä ja monipolvinen että päätin lähestyä aihetta ”isä-Gongin” eli taitelijanimeltään Daevid Allenin urahistorian  kautta. En tiedä miksi David lisäsi aikoinaan nimeensä sen e-kirjaimen, mutta koska se oli hänen taitelijanimensä niin ehkä minäkin tässä nyt käytän sitä ristimänimen Davidin sijaan.

Daevid oli kansallisuudeltaan australialainen. Hän luki jo 1950-luvulla amerikkalaisia beat-runoilijoita  ja sai alkuinnoituksensa taiteeseensa heiltä. Varsin nopeasti hän tajusi, ettei siihen aikaan vanhollisessa Australiassa ollut sijaa kokeilevalle taiteelle, joten hän matkusti Pariisiin  1960-luvun alussa ja hyvin pian sieltä edelleen Englantiin. Hänellä oli jo 60-luvun alussa useita bändiviritelmiä sekä Ranskassa että Englannissa. Hän tutustui Robert Wyattiin, jonka kanssa hän perusti lyhytikäiseksi jääneen Daevid Allen Trion. Tässä vaiheessa kuvioihin tulivat mukaan myös LSD  sekä puoliso ja myöhempi Gong -bänditoveri Gilli Smith.  

Englannin reissun jälkeen Allen oli monta vuotta Ranskassa, mutta palasi Englantiin vuonna 1966 ja perusti Canterburyssä Sof Machinen jossa oli Allenin ja Wyattiin lisäksi mukana Kevin Ayers ja Mike Ratledge. Bändi keikkaili Ranskassa ja sai heti alusta lähtien mainetta. Mutta sitten Allenin ura tyssäsi Soft Machinessa siihen että hänen Englannin viisuminsa oli vanhentunut ja hänen piti palata Pariisiin. Tuli vuosi 1967 ja Allen päätti perustaa Ranskassa uuden psykedeelistä rokkia soittavan bändin nimeltään Gong. Seuraavana vuonna Allen oli mukana Pariisin mellakoissa, tosin rauhanomaisesti, mutta joutui siltä poliisin silmätikuksi ja niinpä hän päätti Gillin kanssa paeta Espanjaan Mallorcan saarelle.  Ilmeisesti tällä reissulla Allen tutustui saksofonisti Didier Malherbeen, jonka merkitys Gongin soundin myöhemmässä kehityksessä oli erittäin merkittävä.  

Vuosi 1970 oli Allenille ja ”proto-Gongille” merkittävä sillä tuolloin BYG records -yhtiö julkaisi bändin ensimmäinen albumin nimeltään Magick Brother.  Seuraavana vuonna ilmestyi Gongin toinen studioalbumi Camembert Electrique  sekä Allenin soololevy Banana Moon.         

Harri Huhtanen 2024              

Jätä kommentti