Bob Dylan: Modern Times (2006), osa 6

Osa 6a – Modern Timesin koodi

OvidiusRakastamisen_taitoDylan on MT:lla käyttänyt monissa kappaleissa yli 2000 vuotta sitten eläneen kuuluisan roomalaisen runoilijan Ovidiuksen säkeitä. Dylan on myös “koodannut” tämän lähteen käytön suoraan Thunder On Mountainin tekstiin:

I’ve been sitting down stydying
The Art of Love
I think it will fit me like a glove

The Art of Love (suom. Rakastamisen Taito) on Ovidiuksen kuuluisimpia teoksia ja kun lisäksi MT:n teksteistä löydetyt lainaukset ovat varsin lähellä Ovidiuksen alkuperäisiä säkeitä, on jokseenkin varmaa että yhteys on todellinen.

miltonUusin löydös on MT:n tekstien yhteys 1600-luvulla vaikuttaneen englantilaisen runoilijan John Miltonin suurteokseen  Paradise Lost.  Dylanologi J.R. Stokes selvittää 55 -sivuisessa esseessään tätä yhteyttä ja täytyy myöntää, että ajoittain Stokesin todistelu on erittäin vakuuttavaa.  Koska John Milton puolestaan ammensi suurteoksensa säkeitä ja aiheita antiikin suurten runoilijamestareiden, Homeroksen ja Vergeliuksen yli 2000 vuotta vanhoista töistä, alkaa vaikuttaa siltä, että Dylanin Modern Times on ehkä hänen koko uransa kirjallisin ja kompleksisin teos.

Aluksi en uskonut tällaisen “salaisen koodin” olemassaoloon, totesihan Dylan itse eräässä haastattelussa kirjoittaneensa kaikki MT:n laulut hypnoottisessa, transsin kaltaisessa tilassa.   Tietenkin on edelleen olemassa pieni mahdollisuus, että Dylan on “vahingossa” eli alitajuisesti käyttänyt tekstejä, jotka ovat aikaisemmin tehneet häneen vaikutuksen ja jääneet kummittelemaan hänen mieleensä. MT:n laulujen tarkka tekstianalyysi on kuitenkin paljastanut, että tekstien kokonaisrakenne on todennäköisesti tietoisen suunnitelun tulosta. Itse asiassa tämän KOODIN olemassaolo mainitaan suoraan Ain’t Talkinilla:

All my loyal and my much-loved companions  / 
They approve of me and share my CODE

(jatkuu…)

Harri Huhtanen 2007

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s