Bob Dylan: Modern Times (2006), osa 3b

Osa 3b – Modern Timesin lyriikkalainat, kappaleet 6-10

  1. Workingman’s Blues #2. Tämän kappaleen fraseerauksen Dylan on tiettävästi lainannut jazz-laulaja June Christy’s vuoden 1946 laulusta June’s Blues, jossa on säe ”Meet me in the bottom, bring me my boots and shoes”. Sama säe esiintyy myös muodossa ”Meet me in the bottom, bring me my running shoes” Willie Dixonin laulussa Down in the Bottom, jonka levytti  Howlin’ Wolf. Myös Big Joe Williams’in laulussa Meet Me Around the Corner  esiintyy samankaltainen säe. Kappaleen yhtymäkohtia on havaittu myös  Allen Brothersin 1930 levyttämässä laulussa a New Salty Dog Blues.
  2. Beyond the Horizon perustuu lauluun ”Red Sails in the Sunset,” jonka ovat kirjoittaneet Jimmy Kennedy ja Hugh Williams vuonna 1935. Lisäksi kappaleen otsikko on lainaus Eugene G. O. Neillin samannimisestä näytelmästä.
  3. Nettie Mooren nimi ja osa kertosäkeestä on peräisin Marshall Pike and James Lord Pierpontin vuoden 1857 sävellyksestä Gentle Nettie Moore. Tämän version lyriikan on aikanaan julkaissut Thomas G. Doyle. Muilta osin Dylanin Nettie Mooren melodia ja säkeet ovat ilmeisesti originelleja.
  4. bob-dylan-thunder-on-the-mountain-2006-10-abThe Levee’s Gonna Break perustuu lähes kokonaan Kansas Joe & Memphis Minnien lauluun When the Levee Breaks vuodelta 1929.
  5. Ain’t Talkin’ in kertosäe on ilmeisesti peräisin The Stanley Brothers kappaleesta Highway of Regret. Kappaleesta on löydetty yhtymäkohtia moniin kansansävelmiin, kuten As I Roved Out, Old Johnny Booker, Ease That Trouble In The Mind, Poor Old Man, Old Dan Tucker sekä Do, Mr. Boker. Alunperin laulu on tiettävästi ollut perinteinen Sea Shanty eli traditionaalinen merimieslaulu, joka on syntynyt jo varhaisten purjelaivojen aikakaudelta.

Lopuksi mainittakoon vielä 1800-luvulla vaikuttanut amerikkalainen runoilija Henri Timrod, jonka säkeitä Dylan on sirotellut pitkin levyä.  Tiedetään, että joitain vuosia sitten Dylan luki ahkerasti Amerikan sisällissodan aikaista kirjallisuutta.

Lokakuussa 2006 The Nelson Mail lehdessä oli Uusi-Seelantilaisen runoilijan  Cliff Fellin artikkeli, jossa hän tarkasteli Modern Timesin ja roomalaisen, 2000 vuotta sitten eläneen runoilijan,  Ovidiuksen. säkeistöjen samankaltaisuuksia.

(jatkuu…)

Harri Huhtanen  2007 ja 2017           

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s