Bob Dylan: Modern Times (2006), osa 3

Osa 3 – Modern Timesin lyriikkalainat, kappaleet 1-5
Shakespeare lainaili ja jopa kopioi näytelmissään monasti vanhoja teemoja. Vaikka Modern Times pohjaa vahvasti 1800- ja 1900- musiikkiperinteeseen, on teemallinen kokonaisuus originellia Dylania. Modern Timesin lyriikka- ja sävellainauksissa ei ole mitään uutta, harrastihan Dylan vanhojen laulujen muokkausta ja lyriikkojen lainailua jo 1960-luvun varhaisissa mestariteoksissaan.  Modern Timesin lainauksista on kirjoitettu iso määrä artikkeleita. Jos jotain musiikkiteosta tutkitaan riittävän intensiivisesti, niin ajaudutaan tilanteeseen, jossa löydetään sellaisiakin lainauksia, joita ei todellisuudessa ole edes olemassa. Laulua kirjoittaessaan Dylan ei kaikissa tutkituissa tapauksissa ole välttämättä edes ollut tietoinen kyseisestä lainauksesta. Koska tulevaisuudessa tutkimus aivan varmaan paljastaa lisää yhtymäkohtia Dylanin Modern Timesille kirjoittamien laulujen ja vanhojen laulujen välillä, en yritäkään kirjoittaa aiheesta mitään tyhjentävää selostusta. Mainitsen ainoastaan muutamia toistuvasti esillä olleita lainausväitteitä.

  1. bob-dylan-thunder-on-the-mountain-2006-7-abThunder On The Mountain.             Kappaleen toinen säkeistö prustuu Memphis Minnien lauluun Ma Rainey. Lisäksi useammassa kirjoituksessa on huomautettu, että kappaleen riffi on lainattu Chuck Berryltä.
  2. Spirit On The Water. Tietääkseni tämän kappaleen alkulähdettä ei ole vielä löydetty, mutta melodinen, kauniisti rullaava, vanhaa jazzia edustava kappale tuskin on kokonaan Dylanin kynästä lähtöisin.
  3. Rollin’ And Tumblin’. Ensimmäistä säkeistöä lukuunottamatta Dylanin on tehnyt tähän kappaleeseen omat lyriikat. Musiikillisesti esitys on hyvin samankaltainen kuin Muddy Watersin 1950-luvulla levyttämä versio.  Muddy itse on lainannut kappaleensa Hambone Willie Newbernin 1920-luvulla levyttämästä versiosta ja Willie puolestaan on ilmeisesti lainannut kappaleensa joltain tuntemattomalta blues-soittajalta.  Kyseessä on siis traditionaalinen kappale.  Ennen Dylania kappaleen ovat levyttäneet ainakin Memphis Slim, Willie Dixon, Elmore James, Big Joe Williams, Robert Johnsson, Cream, Canned Heat, Johnny Winter, Dr. Feelgood ja Eric Clapton!
  4. When The Deal Goes Down puolestaan perustuu Bing Crosbyn vanhaan lauluun Where the Blue of the Night (Meets the Gold of the Day), jonka ovat kirjoittaneet Roy Turk and Fred E. Ahlert.
  5. Someday Baby perustuu vanhaan blues-kappaleeseen Worried Life Blues, joka tunnetaan myös nimillä Someday Baby ja Trouble No More. Laulua ovat esittäneet mm. Sleepy John Estes, Fred McDowell, Lightnin’Hopkins, Muddy Waters, Chuck Berry, Eric Clapton ja Animals.

(jatkuu…)

Harri Huhtanen  2007 ja 2017            

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s