Bob Dylan: Modern Times (2006), osa 4

Osa 4 -Modern Timesin teemat
Jo levyn nimi on symbolinen ja satiirinen: “Nykyaika” tähyää voimakkaasti menneisyyteen eli levy on musiikillisten lainojen aarreaitta.  Chaplinin saman nimisessä 1930-luvun elokuvassa kritisoitiin automatisaatiota, kylmää kapitalismia ja yksilön orjuuttamista   pääoman pelinappulaksi.  Se taas on nykyaikaa.  Chaplinin klassikko oli myös protesti uusille äänielokuville, ehkäpä Dylan puolestaan protestoi levyllään uutta, hengetöntä nuorisomusiikkia, jonka hän tuoreessa haastattelussa luokitteli “arvottomaksi”.   Chaplinin elokuva on myös voimakas julistus humanismin ja yksilöllisyyden puolesta. Dylanin levyltä tällaista julistusta on vaikeampi löytää, koska se ei ole suoraviivaisesti sanoituksissa, vaan pikemminkin musiikiin tunnelmassa.

Workingman’s Bluesilla Dylan etsii arkipäivän ilmiöistä elämän  merkitystä.  Koko laulu on pienen ihmisen ja pienten asioiden puolustuspuhe.

dylanmodern_times_CoverMyös levyn kansikuva on symbolinen: taxi kiitää yössä 1940-luvun New Yorkissa. Kuva on tärähtänyt, koska aikaa ja todellisuutta on vaikea vangita sellaisenaan, paraskin taideteos on vain varjokuva todellisuudesta. Toisaalta todellisuus sellaisenaan on periaatteessa hengetöntä, vasta taiteilija paljastaa sen syvemmän merkityssisällön.  Tämä paradoksi on Modern Timesin lähtökohta.  Elämä on vain ohikiitävä hetki, kuten New Yorkin yössä kiitävä taxi, mutta tapahtumien ketjun voi pysäyttää ja etsiä niiden syvempää merkitystä.

Ain’t Talkinilla Dylan kuitenkin myöntää, että taiteilijan työ jää aina kesken: “Ain’t talkin’, just walkin’ / Through the world mysterious and vague”.

(jatkuu…)

Harri Huhtanen 2007

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s