Bob Dylan: Modern Times (2006), osa 6c

Paljon on spekuloitu sillä mihin “uskontoon” Dylan viittaa Ain’t Talkinilla:

I practice a faith that’s been a long abandoned /
Ain’t no altars on this long and lonesome road

Kun edeltävissä säkeissä lauletaan “uskollisista kumppaneista” ja “koodista”, niin aluksi ajattelin, että Dylan yksinkertaisesti viittaa The Never Ending Touriin ja uskollisiin faneihin, joiden kanssa hän ilta toisensa jälkeen jakaa opinkappaleensa eli laulunsa.  Sen jälkeen kun MT:n teemojen ja kirjallisten lainojen mahtava kaari alkoi hahmottua, olen alkanut epäillä, että Dylan saattaa sittenkin tarkoittaa “hylätyllä uskonnolla” Juutalaisuutta tai Kristinuskoa. Koska nämä molemmat uskonnot ovat edelleen varsin elinvoimaisia oletan että hylkäämisellä Dylan viittaa väestön enemmistöön, joka ei harjoita uskonta aktiivisesti, vaan elää ”maalistuneessa” kulutusyhteiskunnassa vaivaamatta päätään uskonnollisilla tai filosofisilla pohdinnoilla elämän tarkoituksesta tai siitä miksi ylipäätään olemme olemassa.

MT:n koodin avainkäsitteitä ovat siis ajan alku, ajan loppu ja matkaaminen. Näistä ainoastaan ajan alku merkitsee MT:lla onnea, kaksi muuta merkitsevät loputonta kärsimystä.  Onni yhdistyy viattomuuteen, aikaan ennen syntiinlankeemusta:

Beyond the horizon, behind the sun /
At the end of the rainbow, life has only begun /
Beyond the horizon, someone prayed for your soul /
My wretched heart’s pounding /
I felt an angel’s kiss

(Beyond The Horizon)

Dante-Beatrice-FlorenceUseissa MT:n lauluissa Dylan laulaa vanhojen bluesmestareiden tapaan “naiselleen”, mutta usein muu teksti osoittaa, että kyseessä ei ole tavallinen, lihallinen nainen, vaan ylimaallinen, jumalainen hahmo, Danten Jumalaisen Näytelmän ihana ja tavoittamaton “Beatrice”, jolla on hallussaan Paratiisin avaimet.

Spirit on the water /  Darkness on the face of the deep
….
I won’t be with you in paradise /
And it seems so unfair /
I can’t go to paradise no more,  /
I killed a man back there

(Spirit On The Water)               

When you’re around me all my grief goes away /
A life time with you is like some heavenly day

(Nettie Moore)  

(jatkuu…)

Harri Huhtanen 2007 (tekstilisäykset 2017)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s