Rock ikuinen riemu ja elämän suola!

Ensin oli rock’n’roll. Mutta jo sitä ennen oli blues. Ja sitä ennen rummut Afrikassa. Ja sitä ennen… niin kaikki periytyy jostain ja alku on aina hämärän peitossa.

Kaikilla on jokin käsitys siitä mikä on ROKKIA ja mikä ei ole sitä. Kaikilla tuo käsitys on jotenkin erilainen, persoonallinen. Tämän huomaa jo levyliikkeitä kierrellessään. Jokaisella kauppiaalla on oma tapansa kategorisoida musiikkia. Joillekin Joan Baez on pelkästään folkkia, toisten mielestä hänen levynsä kuuluvat rocklevyjen joukkoon siinä kun Dylaninkin. Dylan tosin siirtyi tekemään sähköistä rokkia jo 1965, Baezkin teki monelaista ajan kuluessa, mutta ei kadottanut folkjuuriaan. Eikä toisaalta Dylankaan.

Välillä tuntuu että rockin määritteleminen on yhtä vaikeaa kuin on kamelin kulkea neulansilmästä. Joku sanoi että rock on aina ”kapinallista”, mutta eihän sekään pidä paikkaansa. Samoin kuin parhaassa bluesissa voi 2010-luvulla soitettu rock olla hyvin uskollista ”juurilleen” eli muistuttaa 1970-luvun legendaaristen artistien soittamaa rokkia. Ei rock voi koko ajan uudistua. Silläkin on muotonsa ja kultaiset sääntönsä. Mozart oli tavallaan oman aikansa kapinallinen, muttei kukaan nykyään kai väitä että Mozartin musiiki olisi rokkia. Sibelius ei myöskään ole rokkia eikä Vivaldi. Sex Pistols sen sijaan on, vaikka monet haluavat sanoa, ettei Sex Pistols ole rokkia, vaan punkkia. Mutta kun punk on pohjimmiltaan rokkia. Myös progressiivinen rock on rokkia. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin: näin ajatellen Sex Pistols ja Pink Floyd tekevät saman yleiskategorian musiikkia.

Luullakseni lukija tässä vaiheessa on saanut jo jonkilaisen aavistuksen siitä mitä minä pidän rokkina. Minulle rock on yleisnimitys populaarimusiikille, joka ei ole iskelmää tai poppia. Tiedän että monet pitävät suurinta osaa listojen kärkeen nousevasta musiikista poppina, mutta minä en. Osa siitä on poppia, muttei missään tapauksessa kaikki. Minulle pop on ikään kuin vähän halventava nimitys, vaikka ymmärrän kyllä että Abbaa on vähän vaikea nimittää rockiksi ja toisaalta heidän parhaat biisinsä ovat yhtä hyviä kuin Beatlesien. Eräs englantilainen (sic!) Abba -fani väitti TV:ssä että Abba on jopa parempi kuin Beatles. Tätä väitettä tuskin kovin moni allekirjoittaa ja Beatleshän oli poppia vain alkuvuosinaan. Vuodesta 1965 lähtien Beatles oli yksiselitteisesti rockbändi ja todella innovatiivinen sellainen.

Rock on kuin sateenkaari: sen laajasta kentästä löytyy kaikki päävärit ja niiden eri vivahteet. Rock syntyi rock’n’rollista joskus vuoden 1962 tienoilla ja se elää ja voi hyvin edelleen, 54 vuotta myöhemmin! Neil Youngin sanoin: ”Rock(’n’roll) will never die…”

Harri Huhtanen  lauantai-illalla 2.4.2016

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s