LEVYKAUPPA ÄX, FREDIKINKATU, HELSINKI

Äxfredkartta14  LEVYKAUPPA ÄX, FREDRIKINKATU, HELSINKI

https://www.levykauppax.fi/
https://fi-fi.facebook.com/levykauppaxfredrikinkatu/
helsinki @ levykauppax.fi

Fredrikinkatu 59, 00100 Helsinki
Puh. 09-2512 7784
Avoinna: ma-pe 11:00-19:00,

la 11:00-17:00

Tarkastuspäivämäärä   Ti 12.11.2016

Vaikka vinyyli on tehnyt uutta tuloaan jo useamman vuoden ajan on itsenäisten levydivarien tulevaisuus Suomessa entistä epävarmemmalla pohjalla. 2000-luvun liike-elämässähän vain suuri on ”kaunista” eli joka sektorilla toiminta kesittyy yhä enemmän suuriin ketjuliikkeisiin ja kauppakeskuksiin.  Suomessa ei aikaisemmin ollut yhtään käytettyjä levyjä myyvää ketjuliikettä. Levykauppa Äx taitaa olla tällä alalla ensimmäinen ketjuliike Suomessa. Yrityksellä on liikkeitä ympäri Suomea ja pääartikkelina heillä on luonnollisesti uudet levyt, mutta mukaan on otettu siis käytettyjen vinyylilevyjen myynti. Päätin, että vaikka kyseessä on ketjuliike, arvostelen myös Levykauppa Äx:n liikkeitä tässä sarjassa ikään kuin itsenäisinä yrityksinä eli toimipistekohtaisesti. Kattoliikkeen historia on sen verran mielenkiintoinen että päätin kirjoittaa siitä erillisen yleisartikkelin, jonka julkaisen tässä samassa sarjassa joskus myöhemmin.

Mutta nyt tarkastelussa on siis Levykauppa Äx:n Fredikinkadun toimipiste, jossa vierailin marraskuussa 2016. Fredrikinkatu 59 sijaitsee Kampintoria vastapäätä, saman korttelin toisella puolella on kuuluisa Keltainen Jäänsärkijä levydivari, jonka olen arvostellut tässä sarjassa aikaisemmin ja sen vieressä on tietenkin legendaarinen Tavastia Klubi. Fredrikinkatu on siis oiva paikka levydivarille, koska voi olettaa että Tavastian konserttipäivinä alueella liikkuu henkilöitä, jotka edelleen kuuntelevat musiikkia levyiltä.

L:n muotoinen liiketila on suuri, arvioisin että se on vähintään 70 m2. Levyjä on hyllyissä tuhansia, suurin osa uusia. Käytettyjä vinyylejä on kassan vieressä olevissa hyllyissä ehkä tuollaiset 500 kpl. Asiakkaita tulee liikkeeseen tasaisena virtana ja ostoksiakin tehdään eli he eivät ole pelkkiä ”renkaanpotkijoita”. Tunnin vierailulla minulle jää sellainen vaikutelma, että Fredrikinkadun toimipisteellä menee hyvin eli kauppa käy. Liike on arkisin auki peräti seitsemään illalla eli myös työssäkäyvät ehtivät hyvin paikalle.

Käytettyjen hintaso vaikuttaa hieman korkealta ja tällä kertaa en löydä sellaisia käytettyjä vinyylejä, joita ostaisin. Sen sijaan ihailen uusien hyllyssä legendaarisen 1970-luvun Haikara progebändin debyyttilevyn uusintajulkaisua, jonka on tehnyt turkulainen Svart Records firma, joka on viime vuosina uusintajulkaisuillaan nostanut unholasta monia suomalaisia 1960- ja 1970-luvun hienoja rockyhtyeitä.  Näiden uusintapainoksien määrät ovat yleensä hyvin pieniä eli 500 tai 1000 kappaletta ja siksikin niitä on kiva ostaa, sillä tietää ostavansa jotain joka kohta taas on harvinaista. Ennen kuin tämä uusintapainos ilmestyi olivat Haikaran alkuperäiset albumit nousseet hinnoissa pilviin ja niinpä esim. netissä toimiva kansainvälinen ja kuuluisa Discogs, jolla on myynnissä miljoonia rocklevyjä, myy tällä hetkellä Haikaran alkuperäisiä vuoden 1972 ja 1973 vinyylilevyjä hintaan 1000 ja 1200 euroa!  Niinpä Haikaraan tutustuminen kannattaa aloittaa Svartin uusintajulkaisusta, jossa on erittäin hyvät soundit ja lisäksi albumin tekstit ja kuvitus ovat ensiluokkaisia. Ja kaiken tämän saa parillakympillä!

Mutta takaisin Fredrikinkadun liikkeen arviointiin. Tilat ovat viihtyisät. Käytettyjen vinyylien valikoima saisi olla laajempi ja hinnat vähän maltillisemmat. Asiakaspalvelu on ystävällistä ja kokonaisuutena käynnistä jää hyvä fiilis.

Pisteytys:

  1. Tuotevalikoima 0.75 (max 2)
  2. Tuotteiden hinta‑laatusuhde 0.75 (max 2)
  3. Tuotteiden asettelu ja liiketilan yleinen viihtyisyys / toimivuus 0.75 (max 1)
  4. Henkilökunnan palveluasenne 0.75 (max 1)

Kokonaispisteet: 3 / 6.     

Sanallinen arvio: Tyydyttävä !    

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s