Led Zeppelinin Page ja Plant oikeuteen 10.5.2016!

stairway_to_heaven_by_w00den_sp00n

SPIRIT on amerikkalainen psykedeelistä rokkia soittanut bändi, joka julkaisi ensimmäisen albuminsa tammikuussa 1968. Levyn A-puolen  neljäs kappale on nimeltään Taurus.  Se on Randy Californian (oikealta nimeltään Randy Craig Wolfe)  instrumentaalikappale, kestoltaan vain kaksi ja puoli minuuttia.   Kohdalla 0:45 on kuultavissa laskeva kitarariffi, joka kuulostaa olevan sama kuin Stairway To Heavenin introssa.  Myöhemmin sama melodiakulku toistetaan. Yhtäläisyyksien kestoaika on kuitenkin vain noin 20 sekunttia. Muutoin kappae rakentuu psykedeeliselle rokille tyypillisesti useasta eri teemasta.  Jos tarkastellaan kappaleita kokonaisuudessaan, eivät ne missään nimessä ole samoja, niiden kesto ja teeman käsittely on aivan erilainen.  Randy  California kuoli jo 1997, eikä hän eläissään haastanut Zeppeliniä, mutta 2014 hänen perinnönhaltijansa päättivät nostaa  kanteen. Juttu tulee oikeuteen Amerikassa 10.toukokuuta 2016. Paljon on pelissä, sillä erään amerikkalaisen arvioin mukaan Zeppelinin Stairway To Heaven on tuottanut tekijänoikeusmaksuina bändille jo yli 500 miljoonaa dollaria. Jos oikeus päättää että Randy California pitää merkitä yhdeksi kappaleen säveltäjistä, joutuvat Plant ja Page maksamaan osan jo ansaitsemistaan tekijänoikeuspalkkioista takaisin. Tässä vaiheessa juttu koskee enää heitä, koska jo aikaisemmassa käsittelyssä basisti Jones vapautettiin syytteistä.

20160413 hh

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s