Kate Bush: The Sensual World 1989

tumblr_llikz1y6ks1qh29nwo1_500The Sensual World (1989) ei välttämättä tyrmää ensi kuuntelulla, mutta levy kestää yllättävän hyvin aikaa eli vuosi vuodelta siitä alkaa pitämään entistä enemmän. Levy saattaa olla myös lyriikkojen osalta Katen yhtenäisin teos. Tällä levyllä Kate puhuu RAKKAUDESTA, sen tarpeesta ja vaikeudesta. Miehen ja naisen välinen jännite on aina olemassa. Se on suloista, mutta samalla niin petollista. Heads We’re Dancing on lyriikaltaan erikoinen ja jännittävä laulu, jossa mies lumoaa naisen tanssilattialla, mutta pettymys on valtava kun nainen myöhemmin huomaakin, että:

Hot down to the floor
But it couldn’t be you
It’s a picture of Hitler

Kaunis Deeper Understanding kertoo puolestaan syrjäytyneistä ihmisistä, jotka etsivät rakkautta tietokoneen luomasta valheellisesta virtuaalimaailmasta. Between A Man And A Woman on naisen tilitys suhteen uhkaavasta lopusta:

Every day and night I pray, let the pendulum swing
Between a man and a woman

Reaching Out kertoo melankolisesti rakkauden kaipuusta:

See how the flower leans instinctively toward the light
See how the heart reaches out instinctively
For no reason but to touch

Myös Love And Angerissa suhde on enää hiuskarvan varassa:

Take away the love and the anger
And a little piece of hope holding us together
Looking for a moment that’ll never happen
Living in the gap between past and future

tio2vmlYksi levyn vaikuttavimmista ja ristiriitaisemmista kappaleista on upeasti sovitettu ja orkestroitu The Fog , jossa Kate laulaa todella sydäntäsärkevän kauniisti! Kappaleen lyriikka on monimerkityksellinen. Kate laulaa aikuisen ja lapsen rakkaudesta. Hän jättää kuitenkin kuulijan pääteltäväksi onko kyseessä äidin ja lapsen välinen rakkaus vai jotain muuta.

This love was big enough for the both of us
This love of yours
Was big enough to be frightened of
It’s deep and dark like water was

Levyn todellisia klassikkobiisejä ovat kuitenkin kutkuttavan eroottinen avauskappale The Sensual World (josta tehtiin myös upea video) sekä vinyylilevyn päätöskappale, This Woman’s Work, joka on eräs Katen koko tuotannon tyylipuhtaimpia esityksiä.

Kate olisi halunnut käyttää avausraidalla James Joycen Odysseus -romaanin alkuperäisen Molly Bloom– monologin tekstiä, mutta jostain käsittämättömästä syystä Joycen perikunta kielsi tekstin käytön. Niinpä Kate joutui kirjoittamaan monologin muunneltuna. Hän pyrki kuitenkin säilyttämään alkuperäisen monologin upean eroottisen lautauksen. Omasta mielestään Kate ei onnistunut. Uusi lyriikka ei tietenkään vedä vertoja Joycen tekstille, mutta kappaleen emotionaalinen lautaus on sitä luokkaa, että jos James Joyce olisi ollut elossa vielä 1989, olen täysin varma, että hän olisi antanut Katelle luvan tekstinsä käyttämiseen!

Monet laulutulkinnat The Sensual Worldilla ovat katemaiseen tapaan erittäin korkeatasoisia, mutta yksi on ylitse muiden! This Woman’s Work on kappale, jonka todellisen suuruuden olen ymmärtänyt vasta aivan viime vuosina. Edesmennyt Michael Kamen, joka on sovittanut mm. Pink Floydin myöhäistuotantoon kuuluvia kappaleita on tehnyt tällä Katen mestariteoksella todella hienoa työtä. Alku on erittäin kaunis, kuulija vangitaan Katen jumalaisella äänellä jota säestää ainoastaan piano, sitten melodian kasvaessa Kamen liuttaa mukaan jouset ja koko orkesterin. Kaikki tuo tehdään niin taidokkaan saumattomasti, että harvoin olen kuullut mitään vastaavaa!

were-getting-a-whole-book-of-unseen-kate-bush-photographs-1468904398Kun The Sensual World ilmestyi täydellisen Hounds Of Loven (1985) jälkeen oli täysin selvää, että kaikki ainekset flopille olivat olemassa. Fanien odotukset olivat tietenkin pilvissä ja siksi Katen oli vaikea onnistua tyydyttämään heitä. Pettymys olikin melkoinen levyn ilmestyessä. Minäkin vähän petyin, mutta nyt tajuan että se oli aikasidonnaista ylireagointia, sillä vaikka Sensual World musiikillisesti eräiltä osiltaan jonkin verran muistuttaa Houndsia on lyriikoissa ja koko levyn perusfilosofiassa selkeä ero. Niinpä olen vuosi vuodelta alkanut yhä enemmän mieltämään Sensual Worldin erillisenä taideteoksena, jolla ei ole mitään suoraa yhteyttä Houndsiin. Sen jälkeen levyn suuruus on ollut helpommin hahmotettavissa.

Tällä levyllä on monta vahvuutta. Lyriikat ovat teemallisesti yhtenäisiä. Kappaleiden sovitukset ja Katen tulkinnat ovat muutamaa poikkeusta lukuunottamatta täydellisiä. Levyn äänittämisen aikoihin Kate oli erittäin innostunut tekemään yhteistyötä Trio Bulgarka -laulukuoron kanssa. Kun kuuntelen upean riisuttua This Woman’s Workia ja perään Trio Bulgarkan säestyksellä esitettyä Rocket’s Tailia, tuntuu minusta että ollakseen lopullisen täydellinen tämä levy olisi tarvinnut enemmän riisuttuja Katen laulutulkintoja ja vähemmän välillä hieman ”puuroutuvia” Trio Bulgarka -tulkintoja!
Kritiikistä huolimatta Sensual World kuulostaa minusta vuonna 2008 levyltä, joka nousee selkeästi Katen koko tuotannon kärkikolmikkoon.

UPEA LEVY !   * * * * * !

Harri Huhtanen 2008

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s