Äänilevyjen kokonaismyynti vuosina 1960-1999

Huomaan nyt menneeni halpaan! Valitus levymyynnin vähenemisestä onkin isojen levy-yhtiöiden propagandaa. Jos saat euron olet tyytyväinen, jos saat tuhat euroa haluaisit vähän lisää, mutta jos saat miljoona euroa haluat PALJON lisää! Sitä nimitetään ahneudeksi.

Kevyen musiikin myynnistä koko maailmassa ei ole olemassa luotettavia lukuja Amerikkaa lukuun ottamatta. Ostin pari päivää sitten neljä pokkaria, joihin on koottu 1960-, 1970-, 1980- ja 1990-lukujen sata myydyintä levyä. Levyjen myynti on laskettu käyttämällä ainoastaan luotettavia lukuja ja myynti on laskettu kumulatiivisesti vuoteen 2004 saakka. 1960- ja 1970-lukujen osalta on käytetty ainoastaan USA:n myyntilukuja, koska UK:n myyntiluvut ovat tekijöiden mukaan luotettavia vasta 1980-luvulta lähtien.

En ole vielä saanut summalukuja laskettua, mutta jo kirjoja selailemalla selvisi se tosiasia, että levyjen kappalemääräinen myynti on kasvanut RÄJÄHDYSMÄISESTI ja ilman minkäänlaisia notkahduksia 1960-luvulta 1990-luvun loppuun saakka! Näin ollen jos väitetään, että levymyynti on vähentynyt pitää kysyä: verrattuna mihin? Koska vuosista 2000-2009 ei tietenkään vielä ole tällaista myyntikirjaa olemassa, en voi täsmällisesti selvittää 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen myyntilukuja, mutta muiden tietojen perusteella olen voinut tarkistaa, että myös 2000-luvun levymyynti ilmeisesti hakkaa suvereenisti 1960- ja 1970-lukujen levymyynnin USA:ssa (=maailmassa). Levymyynti on siis (mikä jää myöhemmin arvioitavaksi) ehkä vähentynyt 1990-lukuun verrattuna, mutta kyseessä on pidemmässä aikatarkastelussa pelkkä pieni notkahdus myyntikäyrässä, joka on 1960-luvulta tähän päivään saakka ollut hurjassa nousussa.

Väitteideni todisteeksi laitan alle pienen yhteenvedon, jonka olen laatinut ko. teosten tietojen perusteella. Kirjoissa on siis ainoastaan 100 myydyimmän levyn tiedot, mutta uskon, että ne kuvaavat luotettavasti KAIKKIEN levyjen kokonaismyyntiä.

1960-luku
myynti yli 0.5 mutta alle 2 milj. kpl 55 levyä
myynti yli 2 mutta alle 5 milj. kpl 34 levyä
myynti yli 5 mutta alle 10 milj.kpl 6 levyä
myynti yli 10 miljonaa kpl 5 levyä

1970-luku
myynti yli 2 mutta alle 5 milj. kpl 52 levyä
myynti yli 5 mutta alle 10 milj.kpl 35 levyä
myynti yli 10 miljonaa kpl 13 levyä

1980-luku
myynti yli 2 mutta alle 5 milj. kpl 16 levyä
myynti yli 5 mutta alle 10 milj.kpl 65 levyä
myynti yli 10 miljonaa kpl 19 levyä

1990-luku
myynti yli 5 mutta alle 10 milj.kpl 63 levyä
myynti yli 10 miljonaa kpl 37 levyä

Vaikka kyse on KUMULATIIVISESTA listauksesta on trendi harvinaisen selvä. Myyntimäärät ovat koko ajan kasvaneet voimakkaasti ja 1990-luvulla rock/pop -levyjä myytiin jo näiden TOP 100 levyjen myyntitietojen perusteella lähes miljardi kappaletta (kaikkien 1990-luvulla julkaistujen levyjen kokonaismyynti lienee siis noin 2 miljardia kpl ??)!

Harri Huhtanen 2009

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s