Saved 1980 (take 1)

dylan-savedTästä levystä on vaikea kirjoittaa, niin ristiriitaisen vastaanoton se aikanaan sai maailmalla. Muistan miten Suomessakin tätä 1980‑luvun alussa ”valistuneissa” rockpiireissä vihattiin, jopa enemmän kuin Slow Trainiä (1979)!   Myös minä olin ”Pietari”, joka kielsi ”Jeesuksen” kolmasti eli uskoin kavereiden kauhutarinoita ja panttasin levyn ostoa varmaan kolme vuotta.  Lopulta sitten ostin levyn divarista käytettynä.  Sanoitukset olivat todella junttaavia tyyliin: ”Oletko valmis?” tai ”Etkö usko” jne. Niinpä ensimmäisenä kuunteluvuonna (1982?) levy meni minulta vähän ohi ja jäi hyllyyn pölyttymään vuosiksi.  1990‑luvun alussa ryhdyin kirjoittamaan aktiivisesti Dylanista ja otin levyn uuteen kuunteluun. Heureka!  Yhtäkkiä levy kolahti minulle aivan uskomattomalla tavalla. Olin todella ollut ”sokea” kun en ymmärtänyt 1980‑luvulla, miten hienon levyn Dylan oli tehnyt!  Sen jälkeen olen vuosi vuodelta alaknut arvostaa yhä enemmän Savedia.  Tänään (2006) viimeksi kuuntelin levyn uudestaan ja edelleen, yli 20 vuotta ensimmäisen kuuntelun jälkeen albumin parhaat kappaleet kuulostavat todella upeilta.

dylan-saved-4

Minusta parasta tässä levyssä on se hämmästyttävä vilpittömyys ja antaumus, jolla Dylan esittää nämä kappaleet.  Jopa 1960‑luvun mestarilevyillään Dylan jää ajoittain artistina varsin etäiseksi ja esim. jotkut The Freewheelin’in esityksistä ovat turhan pidättyneitä ja ”kliinisiä”.  Savedilla Dylan kirjaimellisesti vuodattaa ”sydänvertaan”.  Koko Dylanin tuotannosta ei löydä montaa levyä, joilla Dylan riisuu itsensä yhtä ”alastomaksi”.  Tällä levyllä mikään ei ole feikkiä tai laskelmoitua, Dylanin julistus menee luihin ja ytimiin saakka.  Musiikki on hienoa, kappaleet ovat hienoja ja säestysryhmä sopii loistavasti juuri näihin kappaleisiin.   En arvioi tai arvosta tätä levyä (kristillis)aatteellisesti, vaan nimenomaa taiteellisesti.

Erinomainen levy   * * * * ½    

Yllä oleva arvostelu ilmestyi Winterludessa jo yli kymmenen vuotta sitten, joten tarkoitus on kirjoittaa tästä levystä myöhemmin uusi arvostelu ja siksi otsikossa on  maininta Take 1.  

Harri Huhtanen  2006

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s