Neil Young: Trans 1982

Sisältö: Little Thing Called Love / Computer Age /  We are in Control / Transformer Man  / Computer Cowboy (aka Syscrusher)  //  Hold On to Your Love  / Sample and Hold – 5.09 (CD-version kesto 8:03) /  Mr. Soul  /  Like an Inca – 8.08 (CD-version kesto 9:46)

Muusikot: Neil Young – kitara, basso, Synclavier, electric piano, laulu, Sennheiser Vokooderi /Nils Lofgren – kitara, piano, urut, electric piano, Synclavier, laulu, Sennheiser Vokooderi/ Ben Keith – pedal steel guitar, Slide-kitara, laulu / Bruce Palmer – basso / Ralph Molina – rummut, laulu /  Joe Lala – lyömäsoittimet, laulu / Frank Sampedro – kitara, stringman / Billy Talbot – basso

Young trans indexYoungin ensimmäinen Geffen-levy oli melkoinen yllätys monelle. Perinteiset rock- ja folk-elementit saivat Transilla tehdä tilaa synclavierille, sähköpianolle ja Sennheiser Vokooderille. Erityisesti Vokooder, joka muuttaa ihmisäänen konemaisen luonnottomaksi teki levystä hyvin poikkeuksellisen ja jopa futuristisen aikanaan.

Levyn kansikuvat kertovat olennaisen levyn teemasta. Etukannen kuvan oikella puolella Youngin näköinen mies liftaa kyytiä  1950-luvun amerikanrautaan vehreän metsän reunustaessa tietä, kuvan vasemmalla puolella sen sijaan “projektio” -hahmo liftaa kyytiä ohiajavasta futuristisesta 2000-luvun autosta.  Tulevaisuuteen sijoittuvassa kuvassa vehreän metsän ovat korvanneet toinen toistaan oudomman näköiset pilvenpiirtäjät sekä kuvitteelliset tulevaisuuden matkustajakoneet. Takakannen kuvassa on avattu sydän joka on täynnä johtovyyhtejä sekä piirilevyjä.  Sanoma on kristallinkirkas: tulevaisuus ei lupaa mitään hyvää, asiat menevät vain huonompaan suuntaan.

NeilYoung19821008cover-inTrans ei ollut kaikkien perinteisen, 1970-luvun  akustisen Neil Young -musiikin ystävien mieleen, mutta minä pidän levystä kovasti ja siksi nostin sen jopa TOP10 listalleni heinäkuussa 2008. Trans svengaa kautta linjan hyvin ja tästä varmaan kuuluu erityissuuri kiitos Crazy Horse -miehille Molina, Sampedro ja Talbot. Yleensä aina kun he ovat mukana Youngin matkassa sopii odottaa jotain todella hyvää. Eikä Trans petä odotuksia.

Levyn A-puolella rytmijalka alkaa vipattamaan viimeistään Computer Age -kappaleen kohdalla. We R in Control on jopa profetiallinen, sillä jo vuonna 1982, ennen Internettiä ja tietoverkkojen maailmaa Young hahmottelee maailman, jossa ”isoveli” hallitsee data- pankkeja, televisioasemia, turvallisuuspalvelua, käytännössä kaikkea yhteiskunnallista toimintaa. Kuulostaako tutulta 2010-luvun maailmassa, jossa NSA kuuntelee ja seuraa sinua kännykkäsi, televisiosi ja tietokoneesi ja kohta myös kodinkoneittesi avulla?

Albumin B-puolella tahti vain paranee eli  se on hienoa kuultavaa alusta loppuun. Sample And Hold  sijoittuu kaukaiseen tulevaisuuteen, jolloin ihmisten kumppanitkin ovat robotteja, jotka tilataan postimyynnistä. Mr. Soul  on modernisoitu versio yhdestä Youngin varhaisimmasta kappaleesta. Young perustelee laulussa musiikillista kokeilunhaluaan ja muutostaan näin:  For the race of my head and my / face is moving much faster / Is it strange I should change?  Albumin päätöskappaleena kuullaan upea, Like An Inca , jossa Young palaa taas vanhaan teemaansa muinaisten intiaanikulttuurien ylemmyydestä nykymaailmaan verrattuna. Kuva on voimakkaan romantisoitu, koska – kuten tiedetään – myös inkat ja erityisesti atsteekit olivat hyvin raakoja aikanaan. Tulevaisuudessa Young ei kuitenkaan näe mitään hyvää ja siksi hän mielessään unelmoi muinaisista ajoista, ne ovat eräänlaisia turvasatamia entistä kurjempaa tulevaisuutta vastaan: We’re gonna lose this place / Just like we lost Atlantis / Brother we got to go / Sooner than you know / The Gypsy told my fortune / She said that nothin’ showed…Well I wish I was an Aztec / Or a runner in Peru / I would build such beautiful buildings / To house the chosen few / Like an Inca from Peru

Hieno levy   * * * * +

Harri Huhtanen 2017

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s