Pori Jazz, osa 7: Brian Wilson livenä 2017

Brian_Wilson_Liverpool_2017

Brian Wilson lähti ryhmineen Pet Soundsin  50.vuoden juhlakiertueelle ajanmukaisesti 2016 (albumi ilmestyi 1966). Kiertueesta tuli suositumpi kuin hän oli uskonut ja siksi kiertuetta päätettiin jatkaa vuonna 2017. Vuonna 2016 Wilson ryhmineen esiintyi eri puolilla maailmaa peräti 99 konsertissa ja tänä vuonna tahti on ollut samaa luokkaa. Tätä kirjoitettaessa Wilson ryhmineen on juuri aloittamassa uutta Amerikan osakiertuetta, jolle keikkoja on buukattu lokakuuhun saakka. Wilsonin lausunnot viittaavat kuitenkin siihen, että hän on halukas jatkamaan kiertuetta niin pitkään kuin yleisö haluaa. Onko siis käymässä niin, että Wilson on Dylanin tapaan siirtymässä The Never Ending Tour -konseptiin?

Pori Jazzissa 13.heinäkuuta 2017 puitteet eivät olleet parhaat mahdolliset, sillä yleisöä valtavalla Areena -alueella oli vain noin 10 000, jolloin alue näytti kovin tyhjältä (täydeltä näyttääkseen alueella pitäisi olla yli 20 000 kuulijaa). Lisäksi konsertin käynnistyessä alkoi sataa ja taivas oli koko ajan pilvessä. Niinpä sää soti kovasti surf-musiikkiin liitettyjä mielikuvia vastaan. No, pitää muistaa että kyseessä oli kuukauden 13. eli ”epäonnen” päivä.

Brian asteli lavalle avustajan saattama eli heti kättelyssä ilmeni että hänen fysiikkansa ei enää ollut paras mahdollinen ja tanssiesityksiä konsertin aikana häneltä oli turha odottaa. Nettilausuntojen perusteella Brian on suunnattoman innostunut ja kiitollinen siitä, että yleisöä hänen musiikilleen edelleen riittää. Lavaolemus on kuitenkin toisenlainen. Brianin kasvot ovat vakavat ja ilmeettömät, varmaan tähän osaltaan vaikuttaa voimakas psyykenlääkitys jota hän käytti lääkärinsä kehotuksesta vuosikausia 1970- ja 1980-luvuilla. Tämä lääkitys halvaannuttaa kasvolihaksia ja vaikuttaa myös raajojen lihasten toimintaa heikentävästi. Valitettavasti  pitkäkestoisen lääkityksen jälkeen nämä haitalliset lihasvaikutukset voivat jäädä pysyviksi.

Brianin bändi on iso, siinä on nykyään peräti 11 muusikkoa. Bändin kokoonpanoa ei ole kerrottu Brianin kotisivuilla eikä tietenkään suomalaisissa lehtiuutisissa. Niinpä bändin soittajien selvittäminen vaati jonkin verran ”salapoliisityötä”, mutta lopulta löysin amerikkalaisesta lehdestä artikkelin kesältä 2016, jonka perusteella Pet Sounds -bändin kokoonpano oli vuosi sitten seuraava:

Brian Wilson – kosketinsoittimet ja laulu
Al Jardine – laulu ja kitara
Blondie Chaplin – laulu ja kitara
Matt Jardin – laulu,  kitara ja lyömäsoittimet
Nick Walusko –  kitara
Darian Sahanaja, Gary Griffin ja Billy Hinsche –  kosketinsoittimet
Bob Lizik – basso
Mike D’Amico ja Nelson Bragg – rummut
Probyn Gregory – multi-instrumentalisti

Todettakoon vielä, että monissa konsertin kappaleissa myös muutkin bändin jäsenet kuin yllä manitut neljä osallistuivat lauluosuuksiin.

(jatkuu…)

Harri Huhtanen 2017

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s