Pori Jazz, osa 9: Brian Wilson livenä 2017

Brian-Wilson-Pet-Sounds-Studio

Nykyään on ollut jo jonkin aikaa trendinä että vanhat 1960- ja 1970-luvun starat lähtevät tien päälle ja esittävät jonkin klassisen albuminsa kokonaisuudessaan. Brian Wilson ei suinkaan ole tätä trendiä aloittanut, mutta hyvin hän on Pet Soundiensa kanssa maailmalla pärjännyt koska on jo toista vuotta kiertueella esittämässä albuminsa lauluja. Pet Soundsia on hehkutettu mediassa maailman ensimmäiseksi teema-albumiksi, mutta en tiedä onko se todellisuudessa ensimmäinen. Teema-albumi se toki on ja hieno sellainen. Vaikka kappaleiden sanoitukset ovat simppelejä, ajoittain jopa naivistisia, on levyn orkestraatio selvästi aikaansa edellä.  Pet Soundseilla kuullaan tyypillisten rock-instrumenttettien (basso, kitara ja rummut) lisäksi mm.  huilua, ranskalaisia torvia, saksofonia, urkuja, viuluja, timpania ja trumpettia.

Porissa Pet Soundsien kappaleet soitettiin käsittääkseni samassa järjestyksessä kuin ne ovat levylläkin (samaa väittää Setlists FM -sivusto).

Avauskappaleen WOULDN’T IT BE NICE falsettiosuuden laulaa Matt Jardine erittäin hienosti. Brian hoitaa kappaleen keskiosan ja tämä erinomainen kappale avaa mukavasti konsertin kakkossetin.  Valitettavasti sen jälkeen meno vähän hyytyy, koska tietyssä mielessä Pet Sounds on albumi joka toimii paremmin kotikuuntelussa. Isolla festivaaliareenalla nyanssit kärsivät ja yleisökin on yleensä orientoitunut rajumpaan menoon. Hartaasti sekä nuorempi että 50v+ yleisö kuitenkin Brianin bändiä kuuntelee.

SLOOP JOHN B kuullaan seitsemäntenä ja sehän poikkeaa Pet Sounds -teemasta jonkin verran ja on alunperin 1920-luvulla julkaistu folk-klassikko jonka Brian muokkasi omakseen.

GOD ONLY KNOWS tulee kahdeksantena ja on ehdottomasti setin kohokohta, vaikka ei olekaan livenä niin maailmaajärisyttävä kokemus kun kotona kuunneltuna. Positiivista tässä on se, että Brian laulaa nyt paremmin kuin muilla kappaleilla. Ilmeisesti kappale edelleen, satojen esityskertojen jälkeenkin, koskettaa häntä sillä olin huomaavani että kappaleen loppupuolella Brian pyyhi kyyneleen silmäkulmastaan. Paul McCartney on mennyt kehuissaan jopa niin pitkälle että hän on väittänyt tämän olevan maailman kaikkien aikojen paras kappale.

Brian Wilson performing at the Bord Gais Energy Theatre, Dublin

Ja tähän loppuun vielä Setlists FM:n mukainen biisilistaus, joka on siis sama kuin julkaistulla albumilla:

Set 2 (Pet Sounds)
Wouldn’t It Be Nice /   You Still Believe in Me  /   That’s Not Me  /   Don’t Talk (Put Your Head on My Shoulder)  /  I’m Waiting for the Day /   Let’s Go Away for Awhile  /   Sloop John B /   God Only Knows /   I Know There’s an Answer  /  Here Today /  I Just Wasn’t Made for These Times /  Pet Sounds  /  Caroline, No

Harri Huhtanen 2017

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s