Helsinki 8. -10.12.2017

Perjantai 8.12.2017
hotpotAivan Radisson Blu Royal -hotellin vieressä on Kampin metroasema, josta pääsee kätevästi uudella Länsimetrolla Otaniemeen. Opiskelija-asunnossa syöty Hot Pot on todella herkullista! Se oli jotain mitä ei saa kiinalaisista ravintoloista, ei ainakaan vielä, mutta niin hyvää se oli että uskoisin Hot Potin jossain vaiheessa tulevan muotiin myös Suomessa.

Lauantai 9.12.2017
Royal -hotellin vieressä on Kampintorin Antikvariaatti, jossa teen löytöjä heti aamutuimaan. Kustannusosakeyhtiö Savukeidas on jo vuosien ajan julkaissut klassikkokirjailijoiden vähemmän tunnettuja ja aikaisemmin jopa suomentamattomia teoksia. Sadukeidas on panostanut myös siihen että kirjojen hinta on kuluttajaystävällinen. Niinpä ostan 5-7 euron hintaisina pokkaripainoksina Savukeitaan julkaisemia Joycen, Flaubertin, Kafkan ja Cocteaun harvinaisempia teoksia.  Kampintorilta matka jatkuu jalan kohti Uudenmaankatua. Taivas on harmaiden pilvien peittämä ja – kuten aina Helsingissä – mereltä puhaltaa jäätävän kylmä tuuli. Uudenmaankadulla on monia mielenkiintoisia liikkeitä. Tällä kertaa tutustun Kummisetä -nimiseen divariin, mutta siitä Hilma af Klintvierailusta kerron tarkemmin joskus myöhemmin levydivarit -sarjassani.  Levy- ja kirjaostosten jälkeen on vuorossa tutustuminen Töölöössä, Nervanderinkadulla, Eduskuntatalon takana sijaitsevaan, vuonna 1928 valmistuneeseen Helsingin Taidehalliin. Tällä hetkellä taidehallissa on esillä Sammon yli 1000 taideteoksen harvinaislaatuisesta kokoelmasta koottu noin 100 teoksen näyttely, jossa voi tutustua sekä Suomen moderniin taiteeseen että ”kultakauden” taiteilijoiden (Schjerfbeck, Gallen-Kallela, Edelfelt, Westerholm, von Wright jne.) harvemmin nähtyihin teoksiin.  Taidehallin lähellä, Museokadulla on pieni, lähes huomaamaton, italialainen ravintola Coma. Paikka on niin pieni (vain noin 30 asiakaspaikkaa) että yleensä sinne pääsee vain jos on tehnyt varauksen etukäteen. Soitan ravintoloitsijalle ja koska olemme liikkeellä ravintolan avaamisaikaan, löytyy vielä yksi pöytä kahdeksi tunniksi. Alkuruokana on bruschettaa ja pääruokana karitsanfilettä.  Nettiarvosteluissa Coman palvelua haukutaan hitaaksi ja annoksia liian pieniksi. Olen ihan eri mieltä. Ainakin 9.12.17 vierailulla palvelu oli nopeaa ja annokset riittävän kokoisia.  Tosin eivät mitään ”tukkimiehen” annoksia, mutta se ei kai ole tarkoituskaan, bulgakovjulistejos halutaan että asiakas nauttii ruuan makuvivahteista.  Illalla on vuorossa Kansallisteatterin Willensaunassa syyskuussa 2017 ensi-iltana saanut kuuluisan venäläiskirjailija Mihail Bulgakovin romaanista teatteriesitykseksi sovitettu Mestari ja Margarita. Näytelmä on otettu innostuneesti vastaan sillä tällä hetkellä loppuvuoden 2017 ja kevätkaudet 2018 näytökset ovat muutamaa irtopäivää lukuunottamatta loppuunmyyty. Romaanissa liikutaan ainakin kahdessa eri aikatasossa ja muutoinkin teoksen sovittaminen teatteriin ei ole niitä maailman helpompia tehtäviä. Tällä kertaa tekijät ovat onnistuneet hyvin ja erityisesti nuori, Tv:stä tuttu ”trivago-tyttö” Annika Poijärvi on pääroolissa vakuuttava. Saattaa olla että jos esitykset jatkuvat vielä syksyllä 2018, tulen katsomaan tämän esityksen vielä uudestaan.

Sunnuntai 10.12.2017
radissonbluroyalMarraskuussa Scandic Park-hotellissa aamiaistila oli aivan liian täynnä. Sama juttu Radisson Royalissa. Toista oli vielä 1980-luvulla. Aamiaisensa sai syödä rauhassa eikä ruokaa tarvinnut jonottaa. Poissa oli kiire ja meteli hotellien aamiaistiloista. Hyvä tietenkin hotelleille että asiakkaita riittää ja että ruoka maistuu, mutta rauhaa ja tunnelmaa arvostavalle matkamiehelle tällainen ”Ruotsinlaiva -meininki” tuntuu aika hirvittävältä. Hotellien aamiashuone on muuttunut pelkäksi turistin ”tankkauspisteeksi” ennen kaupungille lähtöä. Ymmärrän tämän sesonkiaikoina eli kesällä ja suurten festivaalien ja messujen aikaan, mutta nyt kun on vuoden harmain ja kurjin aika ja silti Helsingin keskustan hotelleissa on väkeä kuin ”pipoa” niin alkaa tuntua siltä että pääkaupungissa sesonkiaika on nykyään ympäri vuoden. Ehkä asia ei ole näin Helsingin pienissä tai syrjäisemmissä hotelleissa, mutta ainakin Parkilla ja Royalilla vaikuttaa menevän hyvin myös loppuvuodesta. Jopa huoneen luovutusta joutuu jonottamaan. Eipä sitten enää muuta kuin paluulippujen osto ja paluu harmaasta Helsingistä vielä harmaanpaan Turkuun.

Harri Huhtanen 2017

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s