Bob Dylan: The 1966 Live Recordings – Take 10

Dylanandrobertson1966

Dylanin ja The Bandin vuoden 1966 Amerikan osakiertue käsitti nykytiedon mukaan 24 keikkaa, joista 23 soitettiin manner -Amerikassa ja viimeinen, erillinen keikka Hawaiilla Honolulussa (9.4.66). Toistaiseksi vain kolmesta keikasta on löytynyt äänitteet, jotka siis julkaistiin virallisesti marraskuussa 2016 tällä 36 CD:n live-boksilla. Kyseessä ovat yleisöäänitteet. Kuka nämä on tehnyt ja minkälaisilla laitteilla, sitä joko ei tiedetä tai ei haluta ilmoittaa. Äänitteiden tason arvioinnissa olen käyttänyt tässä artikkelisarjassa aikaisemmin (Take 5) esittämääni luokitusta. Jos äänitteen laatu on alle 3/5 olen jättänyt itse keikan arvostelematta (Take 6). Kappaleista olen maininnut vain puutokset sekä kappaleet, jotka poikkeavat perussetistä (Take 9).

5.2.1966 White Plains, USA   CD#32:  52:22, Mono
Setti –  Euroopan perussetistä poiketen akustisessa osuudessa kuullaan To Ramona (2) sekä Love Minus Zero / No Limit (6). Sähköisestä setistä kuullaan vain kaksi kappaletta, joista toinen on keskeneräinen (incomplete).  Akustinen setti saattaa olla nauhoituksella kokonaan (7 kappaletta), mutta sähköisestä osuudesta puuttuu suurin osa ( 6 kappaletta). Yhteensä äänitteellä on vain 9 kappaletta.
Äänite 2/5 –  Alussa Dylanin ääni on etäinen ja kaikuva, selvä “tynnyrisoundi”. Runsaasti nauhakohinaa. Nauhanopeus vaihtelee. Huuliharpun soundissa digitaalista kireyttä, soundi ajoittain “vihlova”. Kitara säröytyy useassa kohdassa. Laulusoundi paranee äänityksen edetessä ja akustisen setin loppua kohden kuuntelukokemus on lähes tyydyttävä. Sähköisen setin kaksi kappaletta tulevat paljon voimakkaammalla äänitasolla.

dylanpittsburgh19666.2.1966 Pittsburgh, USA   CD#33   43:05, Mono   
Setti – Euroopan perussetistä poiketen akustisessa osuudessa kuullaan To Ramona (2) sekä Love Minus Zero / No Limit (5). Sähköisestä setistä kuullaan vain kaksi kappaletta, perussetistä poikeavana mukana on Positively 4th Street (7). Yhteensä äänitteessä on vain 8 kappaletta eli suurin osa sähköistä settiä puuttuu.
Äänite 2/5 – Dylanin ääni on etäinen ja kaikuva, selvä “tynnyrisoundi”. Huuliharpussa taas digitaalista kireyttä mikä tekee kuuntelukokemuksesta ajoittain epämiellyttävän. Nauhoituksen äänentaso vaihtelee. Nauhakohinaa. Yleisön hälyääniä. Sähköisessä setissä äänite osittain puuroutuu.

26.2.1966 Hempstead, USA  CD#34  64:01, Mono
Setti –  Euroopan perussetistä poiketen akustisessa osuudessa kuullaan Love Minus Zero / No Limit (6). Äänitteellä akustinen setti on mukana ilmeisesti kokonaan (7 kappaletta). Sähköisestä setistä mukana on 6 kappaletta, viimeisenä One Too Many Mornings (13), jonka kohdalla äänite päättyy keskeneräisenä.
Äänite 1/5 –  Näistä kolmesta nauhoituksesta selvästi huonoin. Niin huono, että ihmettelen miksi tämä ylipäätään on julkaistu virallisesti, varsinkin kun setti ei sisällä ainuttakaan kappaletta jota ei olisi jollain toisella kokoelman CD:eistä. Nauhoituksen alussa on paljon häiriöääniä. Kokonaissoundi on kireän digitaalinen ja tynnyriefekti dominoi jälleen. Ajoittain häiritsevän paljon pohjakohinaa ja rätinää. Äänityksen voimakkuudessa tasonvaihtelua ja mukaan päässyt turhan paljon yleisön puhetta. Sähköinen setti puuroutuu pahemman kerran!

Yleisohjeena sanoisin, että näitä kolmea äänitettä kannattaa kuunnella aika hiljaisella äänitasolla, koska mitä enemmän volyymiä lisää sitä kiusallisemmin äänitteiden virheet ja puutteet tulevat esille.  Esimerkiksi White Plainsin ja Pittsburghin -ääniteiden akustinen setti kuulostaa hiljaisessa kuuntelussa ajoittain ihan tyydyttävältä, mutta kun  äänen volyymiä lisää muuttuu tilanne paljon huonommaksi.

Harri Huhtanen 2018

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s