Tukholma 16.-18.2.2018 (osa 3)

Medelhavetsmuseet

Sunnuntai 18.2.2018
Tukholman Medelhavetsmuseet sijaitsee lähellä Ruotsin valtiopäivätaloa ja kumma kyllä siellä voi edelleen vierailla ilmaiseksi! Se osoittaa Tukholman kaupungilta  melkoista avokätisyyttä turisteja kohtaan. Toisaalta arkeologiset museot eivät nyt yleensä ole niitä kassamagneetteja, joihin jonotetaan aamusta iltaan.

Medelhavetsmuseet on kuitenkin museo jossa on syytä vierailla Tukholman reissulla jos on vähänkin kiinnostunut kulttuurista, sillä museon muinaisen Egyptin kokoelmat ovat ehkä pohjoismaiden hienoimmat. Lisäksi Kyproksen ulkopuolella sijaitsevista museoista Tukholman Medelhavetsmuseet on onnistunut keräämään Euroopan hienoimman antiikin Kyprosta esittelevän kokoelman. Tämä kaikki on pienen, mutta uutteran ruotsalaisen arkeologi -joukon ansiota, sillä he suorittivat laajoja kaivauksia eri puolilla Kyprosta vuosina 1927-1931 ja näissä kaivauksissa löydettiin tuhansia toinen toistaan hienompia taide-esineitä, jotka sitten kuljetettiin isoissa konteissa Tukholmaan. Nykyäänhän tämä ei enää olisi mahdollista, koska valtiot eivät enää luovu muinaismuistoistaan yhtä helposti kuin vielä 100 vuotta sitten. Museon toinen upea osasto sijaitsee puolen  metrin paksuisten teräsovien suojissa.  Nämä kallisarvoiset ja äärimmäisen harvinaiset muinaisen Egyptin taide-esineet on osittain hankittu Ruotsiin jo 1800-luvulla ja osa esineistä on tullut egyptiläisiltä lahjoituksina.

gamlastan2018

Koska lennon lähtöön oli aikaa vielä useita tunteja oli aika suunnata Tukholman Gamla Staniin.  Sää ei oikeastaan olisi voinut olla huonompi: satoi räntää, oli pimeää ja tuuli!  Silti Gamla Stanin pääkaduilla oli turisteja!  Ilmeisesti he vaeltavat siellä ympäri vuoden, oli sää mikä hyvänsä.  Vierailin Gamla Stanissa ensimmäisen kerran jo 1970-luvulla ja oli kiva nähdä, miten vähän se oli 50 vuodessa muuttunut.  Gamla Stanin talot ovat suojelukohteita ja siksi niitä ei saa muuttaa, mutta liikkeet ja ravintolat voisivat kyllä vaihtaa nimeä, omistajaa ja ulkoasua, mutta nekin näyttivät olen samoja kuin vuosia sitten: Engelen, Stampen, Slingerbulten, Formosa, Michelangelo ja monet muut!  Paljon hienoja muistoja menneiltä vuosikymmeniltä, jolloin noissa paikoissa on tullut istuttua iltaa kerta jos toinenkin!

Harri Huhtanen 2018   

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s