Bob Dylan: The 1966 Live Recordings – Take 16

dylan1966gamlastanKuvassa oikealla Dylan vierailee Tukholman Gamla Stanissa vuonna 1966

Viikon tauon jälkeen Dylanin kiertue jatkui Euroopassa 29.4.66 Tukholman konsertilla. Tällä kiertueella Dylan konsertoi ensimmäistä kertaa Ruotsissa ja Tanskassa. Näiden yksittäiskonserttien jälkeen hän suuntasi Irlantiin ja sen jälkeen seurasikin nopeassa tahdissa 13 Iso Britannian konserttia.  Kiertueen loppupuolelle Dylanin 25-vuotissyntymäpäiväksi oli sovittu yksi konsertti Pariisiin. Euroopan kiertueesta sanan nykyisessä merkityksessä ei siis vielä voi puhua, koska Dylan konsertoi keväällä 1966 vain viidessä maassa. Kesti peräti 12 vuotta ennen kuin Dylan tuli Eurooppaan ensimmäiselle useampia maita kattavalle kiertueelle. Esimerkiksi Saksassa Dylan konsertoi ensimmäistä kertaa vasta vuonna 1978.  Ylipäätään rockmusiikki ei ollut vielä vuonna 1966 lyönyt itseään niin hyvin läpi, että nykyisen kaltaiset, jopa kymmeniä eri maita käsittävät, kiertueet olisivat olleet mahdollisia.  Vielä harvinaisempaa oli konserttien ammattimainen äänittäminen. Levy-yhtiö saattoi äänittää kuuluisimpien artistien jonkun yksittäisen keikan, mutta ei ollut puhettakaan siitä että kokonainen kiertue olisi äänitetty. Tietääkseni edes Beatles ja Rolling Stones eivät sitä tehneet. Siksi tämä 2016 julkaistu Dylanin 1966 live -kokoelma on aivan ainutlaatuinen ja uraauurtava. Boksilla on todellakin Dylanin 17:stä Euroopan keikasta peräti 16 ammattimaisina äänitteinä, ainoastaan Tukholman keikka on yleisöäänite. Tosin Soundboard -äänityksissä on ilmeisesti ollut jotain teknisiä ongelmia matkan varrella, koska osa näistä SB-äänitteistä on vajaita. Tästä huolimatta voidaan puhua uraauurtavasta kulttuuriteosta kun Sony ja Dylan ovat päättäneet julkaista nämä äänitteet kokonaisuudessaan!

Harri Huhtanen 2018 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s