Trier – Luxembourg 20.-28.6.2018 (osa 3)

Kuvassa Trier eli Augusta Trevorum huippuaikanaan eli 300-luvulla…

Augusta_Treverorum

Trierin loiston päivät…

Trier on esimerkki kaupungista, jonka loiston päivät ovat uskomattoman kaukaisessa menneisyydessä. 1700 vuotta sitten Trierissä oli lähes yhtä paljon asukkaista kuin nykyään!  Kun Rooma 400-luvulla tuhoutui, hävittivät germaanit Trierin niin perusteellisesti että kesti peräti 1500 vuotta ennen kuin kaupungin väkiluku saavutti saman tason, jossa se oli ollut 300-luvulla! Rooman valtakunnan aikaan Trier oli yksi Euroopan johtavista metropoleista, nykyään se on Saksan kaupunkiluettelossa sijaluvulla 67 ja asukkaita on nykyään jonkin verran yli 100 000 eli Trier on vain vähän suurempi kuin Pori. Jos ei ole lainkaan kiinnostunut muinaisen Rooman kulttuurista tai arkeologiasta, ei ehkä kannata mennä Trieriin, koska Saksassakin on siis tarjolla peräti 66 suurempaa kaupunkia!  Mutta asiaa toisinpäin tarkastellen voi sanoa, että koko Euroopasta ei löydy kuin muutamia kaupunkeja, joissa on enemmän ja hienompia jäänteitä roomalaisesta kulttuurista kuin Trierissä.  Rooman -harrastajalle Trier on siis varsinainen aarreaitta! Porta Nigra on maailman suurin säilynyt roomalainen kaupunginportti. Hämmästyttävää että se on kestänyt kaikki sodat joita Euroopassa on ollut 2000 vuoden aikana!  Roomalaisia kylpylöitä kaupungissa on peräti kolme! Barbaran kylpylä on yksi suurimmista koskaan löydetyistä, siitä vain pieni osa on paljastettu, koska kylpyläalue on aikanaan ollut useamman korttelin laajuinen. Keisarillinen kylpylä on kaivettu lähes kokonaan esiin ja sekin on useamman jalkapallokentän kokoinen. Uusin arkeologien löytö on aivan ydinkeskustassa sijaitsevat Forumin kylpylän rauniot , jotka avattiin yleisölle vasta 1990-luvulla. Kaupungin valtavan iso katedraali ( St. Peter’s Cathedral) on 300-luvulla ollut Konstantinus Suuren hallintopalatsina, sillä erotuksella että siihen aikaan se on ollut vielä kolme kertaa suurempi! Konstantinuksen basilika (Aula Palatina) on tiettävästi suurin yksittäinen roomalaisrakennus maailmassa. Tosin mainoslauseessa on sen verran fuskua ,että keskiajalla tästä rakennuksesta oli jäljellä enää yksi seinä, mutta 1800-luvulla trieriläiset päättivät rakentaa rakennuksen uudestaan alkuperäiseen asuunsa. Pari kilometriä keskustan ulkopuolella on hyvin säilynyt 18 000 henkeä vetänyt Roomalainen Amfiteatteri . Valitettavasti lähistöllä sijainnut komea Circus kilpa-ajorata ei ole säilynyt. Roomalaiset rakensivat Trierin ympärille peräti 6 kilometriä pitkän, useita metrejä korkean Kaupunginmuurin ja tästäkin osia on säilynyt aivan nykypäivään saakka. Koko kaupunki perustettiin tiettävästi noin 16 ekr, jolloin roomalaiset rakensivat komean sillan Moselin yli (Roman Bridge). Sillan perustukset he tekivät niin hyvin että ne ovat edelleen käytössä, ainoastaan kantavat päällirakenteet on jouduttu uusimaan. Kaupungissa sijaitsee myös  Rheinisches Landesmuseum,  jonka roomalaiskokoelmat ovat todella hienot!  Tätä ”maakuntamuseota” voi lämpimästi suositella, sen sijaan varsinainen kaupunginmuseo oli pettymys. Lisää antiikin aikaisia löytöjä voi tehdä  Museum am Domissa, joka sijaitsee aivan katedraalin vieressä. Voisin jatkaa näiden roomalaiskohteiden luettelemista vaikka miten pitkään, mutta se ei varmaan ole trierin rahalöytötarpeen, koska asia lienee nyt tullut selväksi. Kapunki on siis täynnä toinen toistaan mielenkiintoisempia muistoja loistokkaasta roomalaisajasta. Ainoa mikä on hävinnyt on varsinainen roomalaiskaupunki, pienine huviloineen ja kauppoineen. Kaupungin nykyiset talot on rakennettu pääasiassa 1700-, 1800- ja 1900-luvulla. Kaikkien noiden talojen alla on roomalaisasutusta. Niinpä arkelogit odottavat vesi kielellä tilanteita, jolloin katuja revitään auki tai jokin rakennus puretaan, koska silloin he pääsevät taas tekemään hienoja löytöjä maan alla lepäävästä Augusta Trevorumista! Aivan hiljattain eräässä tuollaisessa kaivaustyössä arkeologit löysivät roomalaisen ylimyksen rahakätkön, jossa oli valtava määrä kultarahoja (Aureus). Nykyrahaksi muutettuna löytyneiden kultakolikoiden arvo oli yli 5 miljoonaa euroa!  Trierissä asui siis tuohon aikaan keisarin lisäksi ylimyksiä, jotka olivat nykymittapuullakin arvioiden superrikkaita.

 Harri Huhtanen 2018                

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s