Trier – Luxembourg 20.-28.6.2018 (osa 7)

Tältä Luxembourgin kaupunki tuntemattoman taiteilijan mukaan näytti 1600-luvulla. Vanhaan kaupunkiin kuljettiin linnoitettua vuoren harjannetta pitkin. Asutusta oli jo tuohon aikaan kolmessa eri tasossa.  Korkeuserot tulevat tässä vanhassa kuvassa vähän huonosti esille. Jokilaakson syvimmässä kohdassa talot  sijaitsivat tiettävästi yli 40 metriä alempana kuin vanhan kaupungin muuri! 

Luxembourg_1649

Luxembourg City – Euroopan topografisesti erikoisin pääkaupunki!

Trieristä on erinomaiset junayhteydet Luxembourgin pääkaupunkiin, Luxembourg Cityyn jossa olin siis piipahtanut edellisen kerran vuonna 1989. Aivan samoin kuin edelliselläkin kerralla, olin varsin otettu näkymistä kun juna lähestyi Luxembourg Cityä, jonka väitän olevan monessa mielessä Euroopan erikoisin pääkapunki. Ensimmäiseksi on pakko mainita kaupungin topografia, joka on täysin ainutlaatuinen. Vanha kapunki sijaitsee korkealla kalkkikivikallion harjalla, jonka juurella kulkevat Alzette  ja Pétrusse joet. Niiden varrelle, kahteen noin 40 metriä syvään rotkoon on keskittynyt myös paljon vanhaa asutusta. Rautatieasema taas sijaitsee rotkon toisella puolella, Adolphe Bridgen läheisyydessä. Näin ollen kaupungissa on asutusta ainakin kolmessa eri tasossa ja siksi kaupungin topografiaa on mahdotonta kunnolla esittää yhdessä kuvassa. Ymmärtääkseen Luxembourgin erikoista topografiaa pitää itse matkustaa paikan päälle ja kulkea kaikissa noissa tasoissa. Tämänkertainen vierailuni kesti vajaa kolme päivää, mutta se jo riitti jonkin verran syvemmän tiedon hankkimiseen tästä ihmeellisestä kaupungista.

Harri Huhtanen 2018

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s