Joy Division Live!

joydivisionian

Olin 20.-28.9.2018 Toulosessa, joka on Helsingin kokoinen kaupunki Etelä-Ranskassa. Aluetta kutsutaan Oksitaniaksi ja se on ollut keskiajalla trubaduurilaulajien pääpaikka. Kaupunki itsessään on viehättävä, mutta vielä viehättävämmäksi sen teki sellainen yllättävä asia, että kaupungissa on ainakin seitsemän  vinyylilevykauppaa. Monissa Euroopan kaupungeissa niitä ei enää ole tai on vain yksittäisiä kauppoja. Toulosessa perinteet siis olivat kunniassaan! Eräästä vanhan kaupungin vinyylikaupasta löysin peräti kolme Joy Divisionin live LP:tä, joita en ollut missään aikaisemmin nähnyt. Pakkohan ne oli ostaa! Alla levyt, jotka ostin:

Les Bains- Douches, Paris 18.12.1979  (DOL 2015)
Paradiso Club, Amsterdam 11.1.1980  (Lively Youth Records 2018, painos 500 kpl)
Preston 28.2.1980 (DOL 2015)

Bändin lauluja Ian Curtis teki itsemurhan toukokuussa 1980 ja näillä levyillä, jotka perustuvat keikkanauhoihin ja  jotka on äänitetty vain joitain kuukausia ennen hänen kuolemaansa, kuullaan Joy Divisionia parhaimmillaan. Ianin laulu on tuskaista ja raakaa, mutta erittäin vakuuttavaa ja inspiroivaa!  Ianilla oli monia ongelmia elämässään ja yksi niitä oli kyvyttömyys erottaa todellista arkipäivän elämää ja taidetta. Hän eli jossain maailmassa, joka oli arkielämän ulko- ja yläpuolella. Ikävää, ettei hän saanut depressiivisyyttään hallintaan. Bändi oli keväällä 1980 breikkaamassa maailmanlaajuisesti ja heille oli jo buukattu laaja Amerikan kiertue. Se kuitenkin peruuntui Ianin yllättävän itsemurhan vuoksi.

Harri Huhtanen 2018

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s