Pink Floydin The Dark Side Of The Moonin alkuperäisen UK-painoksen kataloginumero on SHVL 804 ja etiketin keskellä on vaaleansininen pyramidi.
Taiteen rahallinen arvo määräytyy pääasiassa kahdesta asiasta: suosiosta ja harvinaisuudesta. Mitä suositumpi ja arvostetumpi taitelija / artisti on ja mitä harvinaisempi teos on kyseessä niin todennäköisesti hinta on sitä korkeampi. Aina tämä taiteen / tuotteen arvon määräytyminen ei kuitenkaan ole näin helppoa. Jo vuosikymmenet harrastajat ovat keränneet vinyylilevyjä, mutta sijoituskohteina niistä on alettu puhua vasta aivan viime vuosina. Tilanteelle kuvaavaa on se, että osakemarkkinoiden tarkasteluun normaalisti keskittyvä Taloustaito -lehti käsitteli tuoressa artikkelissaan (10/2018) vinyylilevyjä sijoituskohteina. Artikkelin otsikko oli paljon puhuva: ”äänilevy, tuo soiva osake”. Suurin osa artikkelin tiedoista oli minulle entuudestaan tuttuja, mutta oli siellä yksi yllätyskin, nimittäin Pink Floydin The Dark Side Of The Moonin alkuperäispainoksen hurja arvonnousu. Tämä sotii enemmän kuin lievästi edellä mainitsemaani sääntöä vastaan. Levyähän julkaistiin alunperinkin valtavat määrät koska se myi niin hyvin. Siksi nykyiset korkeat hinnat kummastuttavat. Mitä niille sadoille tuhansille muille alkuperäispainoksen vinyyleille on tapahtunut, jos todella nyt myytävistä maksetaan näin korkeita hintoja? Alla alkuperäispainoksen hintakehitys:
Pink Floyd: The Dark Side Of The Moon (UK alkuperäispainos 1973)
korkein maksettu hinta dollareina
2012 659
2016 1035
2017 1503
2018 1866
Tarinan opetus? Jos omistat hyväkuntoisen vuoden 1973 UK-painoksen Pink Floydin TDSOTM: sta, niin älä heitä sitä roskiin äläkä myy sitä kympillä divariin, sillä kansainvälisessä Discogs -palvelussa voit saada siitä ihan mukavat rahat.
Harri Huhtanen 2018