Beatles: The White Album 2018 – osa 5

Vuonna 1968 John Lennon rikkoi Beatlesien ”pyhän säännön”, joka oli ollut se, ettei vaimoja tai tyttöystäviä tuoda studioon silloin kun bändi äänittää.  Tämä aiheutti kitkaa sessioissa, sillä Yoko Ono oli aina Lennonin mukana ja muut kokivat tämän häiritseväksi.  

beatleslennon

Kesällä 1966 julkaistu Revolver vaati 200 studiotuntia valmistuakseen.  Keväällä 1967 julkaistua Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Bandia varten tehtiin nauhoituksia yli 700 tuntia. Beatles oli lopettanut keikkailun elokuussa 1966 ja keskittyi tosissaan studiotyöskentelyyn. Vuoden 1968 The White Albumin äänitysessiot kestivät lähes puoli vuotta ja bändi oli tuolloin lähes jatkuvasti studiossa: joskus äänitettiin aamusta iltaan, joskus illasta seuraavaan aamuun. Kun aikaisemmilla levyillä oli totuttu siihen että yhdestä kappaleesta tehtiin 2-8 ottoa niin vuonna 1968 yksittäisten kappaleiden ottojen määrä nousi niin suureksi että jopa päivätyöstään edelleen kiinni pitävä Sir Martin alkoi hermostua. Joistain kappaleista äänitettiin jopa yli 100 ottoa!  Niinpä edes nyt julkaistua The White Albumin seitsemän levyn Deluxe -boksia ei mainosteta sanalla complete. Vaikka tämä saattaa kuulostaa oudolta, niin joudun toteamaan että näillä levyillä on  ilmeisesti vain murto-osa siitä mitä Beatles äänitti vuonna 1968. Virallisella levyllä julkaistiin 30 kappaletta, niistä kustakin on tällä boksilla vain muutamia yksittäisiä ottoja. Nyt julkaistujen kappaleiden numerot kertovat hyvin miten paljon materiaalia nytkin on jätetty julkaisematta:

Good Night (take 22)
Not Guilty (take 102)
I Will (take 29)
Happiness Is A Warm Gun (take 19)
Long, Long, Long (take 44).

Numerot herättävät uteliaisuuden: ovatko kaikki otot tallella?  Jos ovat ja jos nauhoitukset ovat yhtä hyvässä kunnossa kuin nämä nyt julkaistut otot, niin on aivan varmaa että jossain vaiheessa tulevaisuudessa julkaistaan myös The Complete White Album sessions. Sitä odotellessa ja jo näitä otoksia kuunnellessa pääsee aika hyvin jyvälle, miten monipuolisia ja innovatiivisia vuoden 1968 sessiot olivat. Lisäksi nyt julkaistussa kirjassa pyritään useissa artikkeleissa kumoamaan se sitkeä väite, joka on edelleen myös Wikipediassa, että 1968 sessiot olisivat olleet pelkkää riitelyä ja hammasten kiristystä.  Ainakin Paul McCartney ja muutamat teknisen henkilökunnan jäsenet  vakuuttavat uudessa kirjassa, että Beatleseilla oli usein myös hauskaa sessioissa. Lienee selvää että jos neljä kaverusta viettää kovien luomispaineiden alla useita kuukausia aamusta iltaan studiossa, niin totta kai siinä myös pinna välillä kiristyy. Vuoden 1967 Sgt. Pepper oli ollut globaali menestystarina. Kaikki odottivat että legendaarinen Beatles jälleen petraisi ja siksi ilmeisesti The White Albumin äänityksiin käytettiin vielä enemmän aikaa kuin Pepperin, jonka äänitysaikaa pidettiin aikanaan sensaationa.

Harri Huhtanen 2018

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s