CREAM: Disraeli Gears (1967) – osa 1

Kovin lyhyeksi jääneen uransa aikana englantilainen Cream ehti esiintyä paljon Amerikassa ja näitä konsertteja on jälkeen päin pidetty legendaarisina ja osa niistä on päätynyt bootleg -levyille kuten tämä 4.9.1967 Los Angelesissa soitettu keikka.

cream-whiskey-remastered-back

Englantilaisen supertrion Creamin toinen albumi, Disraeli Gears ilmestyi joulukuussa 1967. Olin silloin niin nuori etten tiennyt mitään levymarkkinoista, mutta nyt vanhemmalla iällä huomaan että levy singahti Suomen albumilistan ykköseksi samantien!  USA:ssa menestys tuli vasta myöhemmin ja Englannissakin paras sijoitus oli vain no. 4. Suomalaiset rockin harrastajat olivat siis ilmeisen trenditietoisia ja valistuneita jo vuonna 1967 – paljon ennen Internettiä, kymmeniä satelliittikanavia ja lukuisia rocklehtiä! Tämä on mukavaa havaita jälkeen päin, sillä aika usein 1960-luvun Suomi jossain eurooppalaisissa piireissä liitetään eristäytyneisiin itäblokin maihin mitä Suomi ei suinkaan ollut vaikka meillä olikin Kekkonen ja Neuvostoliiton suhteen hyssyttelylinja.  En kyllä muista että Creamin singlejä olisi soitettu Suomen radiossa vielä 1967, joten ihmettelen miten levy saattoi päätyä listaykköseksi aikana jolloin Rollarit ja Beatles julkaisivat levyjä liukuhihnalta ja aina valtasivat listaykköspaikat siihen aikaan.

creamwhiskey1967

En itse asiassa muista milloin ensimmäisen kerran kuulin Creamia. Ainakin heidän marraskuussa 1968 Albert Hallissa Lontoossa pidetyn jäähyväiskonserttinsa näin Suomen TV:ssä (tosin vuotta en tiedä, olisiko ollut 1969?) ja sitä ennen olin kuullut heitä radiossa eli kyllä Creamia  Suomen radiossa jonkin verran soitettiin, mutta mistä lähtien sitä en tiedä. Bändin debyyttialbumi, Fresh Cream ilmestyi tammikuussa 1967. Yhtye oli siis koossa vain kaksi vuotta ja tämä on suuri sääli ja menetys rockmusiikille, sillä kyseessä oli todellinen power trio, parhaimmillaan heidän yhteissoittonsa oli jotain  aivan uskomatonta!

Harri Huhtanen 2019

Advertisement

2 kommenttia artikkeliin ”CREAM: Disraeli Gears (1967) – osa 1

 1. Todella, The Cream oli se, joka todella herätti. Tottakai pidin näistä kaikista -60-luvun kovista, mutta nämä jätkät pistivät homman aivan uusiksi. Edelleen minulle se one.
  Tietenkin hommassa olivat instrumenttiensä kovimmat ymmärtäjät. Vokaalitikin pelasivat hienosti.
  Minunkin, joskus ehkä -74, piti vaihtaa Fenderin pikkubasso samanlaiseen todella käytettyyn Gibsonin EB:hen, jollaista Bruce oli käyttänyt.
  Hyvä peli muuten, mutta niin ”nokka”.painoinen, että pidin keikoilla alanauhaa jalkojen välistä.
  Ehkä Hänellä oli keppi hieman paremmassa balanssissa.
  Minusta kiinnostaisi tietää, että joskus, taisi olla jotain -90-luvun loppua. Uudenvuoden yönä tuli telkkarista pitkä konsertti.
  Meillä oli naapurien kanssa vastaanotot naapuritalossa, ja porukat ihmettelivät, kun minä vaan olin omissa oloissani ja kuuntelin kotona Creamia.
  Mistähän saisi tämän jutun tallennettua, minulla jäi väliiin ja ottaa päähän. Kuuntelisin vieläkin……

  T.
  Esa

  Tykkää

  1. Kiitos kivoista kommenteistasi Esa. Vanhojen Tv-ohjelmien haku on nykyään aika vaikeaa, vaikka monelaisia hakuohjelmia netissä onkin. Tuo Creamin jäähyväiskonsertti on lähetetty useammankin kerran TV:stä, jos sitä tarkoitat. Ainoa lähestyskerta josta löysin tiedot on täällä: https://rtva.kavi.fi/program/searchAjax/?search=cream+konsertti. Mutta nuoruudestani musitan että se kyllä lähetettiin Suomen Tv:ssä jo 1960-luvun lopussakin. Tuota 1990-luvun lähetyskertaa en muista, toki voi olla että kyseessä on ollut jokin dokumentti. DVD:einä esim. Amazonista löytyy useitakin Cream -tuotteita, joita on listattu täällä: https://www.amazon.com/Cream-DVD-Music-Artists/s?rh=n%3A352642011%2Cp_n_format_browse-bin%3A2650304011 . Terv. HH

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s