John Fogerty: Centerfield, 1985.

fogerty1984

John Fogertyn Helsingin keikka (2.7.19) oli sen verran hyvä, että se innosti minut ottamaan kymmenien vuosien tauon jälkeen uuteen kuunteluun ne Fogertyn soololevyt, jotka omistan. Aloitin Centerfieldistä (1985), koska se taitaa olla Fogertyn parhaiten menestynyt albumi ja ainakin epäsuorasti eniten julkisuutta saanut ,sillä levyn julkaisun jälkeen Fogerty joutui oikeuteen Fantasy Recordsin levypomon halventamisesta.  Levystä voisi kirjoittaa pitkäänkin, mutta keskityn tässä nyt vain niihin kahteen kappaleeseen, joista Fogertylle kalliiksi käynyt kärhämä syntyi. Toisaalta ehkä levyn julkaisun jälkeen Fogertylla oli kuitenkin millä maksaa sovittelurahoja Fantasy-pomolle Saul Zaentzille, sillä Warner Brosin julkaisemaa Centerfieldiä myytiin pelkästään USA:ssa yli 2 miljoonaa kappaletta ja muissakin maissa levy menestyi kohtalaisen hyvin.

CCR:n hajoamisvaiheessa vuonna 1972 Fogerty halusi kokonaan eroon bändistä ja samalla Fantasy -sopimuksesta. Hän ilmeisesti teki tuossa vaiheessa virheen eli hänen omien kappaleidensa omistusoikeudet siirtyivät Zaentzille ja kun Fogerty oli käytännössä kirjoittanut kaikki CCR-biisit, jotka vuodesta toiseen myivät hyvin, lihottivat nämä tuotot vain Zaentzin pankkitiliä tilanteessa, jossa Fogertyn oma sooloura oli pohjamudissa. Fogerty katkeroitui tilanteesta, lopetti CCR-biisien esittämisen konserteissaan ja piti yli yhdeksän vuoden tauon levyjulkaisuissa. Niinpä Fogertyn kolmatta soololevyä, Centerfieldiä fanit ja suuri yleisö saivat odottaa niin pitkään että varmaan osittain senkin vuoksi se nousi USA:ssa Billboard -listan ykköseksi. Fogertyn kannalta tilanne kääntyi kuitenkin nopeasti huonoksi, sillä hän ei ollut “piilottanut” katkeruuttaan riittävän hyvin ja niinpä Fantasy pomo Zaentz pystyi nostamaan oikeusjutun kunnianloukkauksesta.

Jo albumin ykköspuolen päätöskappale Mr. Greed (Herra Ahneus) sisältää varsin kovaa tekstiä, mutta koska siinä ei ketään mainita nimeltä niin sen perusteella Zaentzilla tuskin olisi ollut mahdollisuutta menestyä oikeudessa.

                                Mr. Greed / why you got to own / everything that you see
                                 …
                                 You’re a devil of consumption / I hope you choke / Mr. Greed         

Kakkospuolen päätöskappale sen sijaan on jo nimen, Zanz Kant Danz perusteella vikitikki, sillä sen perusteella Zaentz pystyi nostamaan oikeusjutun jossa hän menestyi eli Fogertyn lakimiehet ilmeisesti suosittelivat lopulta sovintoratkaisua, koska juttu ei päätynytkään oikeussaliin.  Se kuitenkin tarkoitti sitä että Fogerty joutui maksamaan isot rahat jotta Zaentz luopui haasteesta. Aluksi Fogerty yritti päästä pälkähästä siten että levyn ensipainoksen jälkeen kappaleen nimi muutettiin muotoon Vanz Kant Danz , mutta tämä ei paljon auttanut, koska yhteys todelliseen henkilöön oli liian ilmeinen.

Onneksi sentään oikeus tajusi että ahneen Zaentzin toinen, naurettava syyte siitä että Fogerty oli “kopioinut” Warner Bros -levyllä itseään ja siten CCR:ää jonka biisien oikeudet Zaentz omisti, kaatui kun Fogerty otti oikeussaliin kitaran ja esitti kappaleet ja selosti miten ne eroavat toisistaan. Totta kai Fogerty kuulostaa Fogertyltä!  En tiedä rockin historiasta yhtään toista juttua, jossa artistia olisi syytetty itsensä plagioinnista!

       Vanz can’t dance / but he’ll steal your money / watch him or he’ll rob you blind
                                   ….
       He’s silent and Quick / just like Oliver Twist / before it’s over your pocket is clean     

Vaikka Centerfieldillä on useampi “ihan kiva” kappale, pidän ehkä eniten kuitenkin näistä kahdesta “vihakappaleesta”. Nykyään vihapuhe on kiellettyä, mutta rockissa usein viha ja satiiri tuottavat sitä erinomaisinta jälkeä. Hyvinä esimerkkeinä tästä ovat muutamat Neil Youngin ja Bob Dylanin klassikkobiisit. Näissä Fogertyn kahdessa kappaleesta on ripaus samaa magiaa. Ymmärrettävistä syistä Fogerty ei kuitenkaan voi esittää näitä biisejä konserteissaan.

Harri Huhtanen 2019

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s