Woodstock: Back to the Garden—The 50th Anniversary Archive, 2019 – osa 6

woodstocktraffic

Philadelphialaisen WXPN -radioaseman Woodstock -maratonlähetys on nyt loppu. En tiedä kuinka moni enää harrastaa radiosta äänittämistä, mutta ne harvat jotka lähetystä Suomessa kuuntelivat saivat siinä harvinaisen tilaisuuden artistien kokonaisten settien äänittämiseen, sillä Rhinollahan tuo kaikki WS -artistit kattava 38 CD:n boksi on ollut alusta saakka loppuunmyyty eli ilmeisesti se myytiin loppuun jo Amerikan ennakkomyynnissä, koska painos oli vain 1969 kappaletta.

Woodstockin tunnelmien muistelua voi kuitenkin vielä jatkaa Suomen TV:n kautta sillä jo lauantaina nähty dokumenttifilmi lähetetään huomenna (20.8.) YLE teemalla uudestaan puolenyön tienoilla. Kannattaa katsoa!  Dokumentissa ei tällä kertaa keskitytä artisteihin, vaan festivaalin järjestelyihin, jotka olivat – noh!  – miten tämän nyt kohteliaasti sanoisi: hippihenkiset.

Kun lopulta löytyi farmari joka uskalsi vuokrata maansa hippikansalle oli ensimmäinen este voitettu, mutta siitä vasta alkoikin melkoinen hurlumhei, sillä järjestäjät eivät ensinnäkään olleet varautuneet sellaiseeen väkimäärään joka lopulta paikalle tuli ja toiseksi, he olivat ylipäätään varautuneet kaikkeen erittäin huonosti.

Esiintymislavaa ja aitaa rakennettaessa ja festivaalin alun uhkaavasti lähestyessä tuli työnjohtaja ilmoittamaan järjestäjille, ettei molempia voitu mitenkään saada ajoissa valmiiksi. Niinpä järjestäjät priorisoivat esiintymislavan koska ilman sitä ei festivaalista olisi tullut mitään. Tämän seurauksena valtasoa festivaalikansasta pääsi alueelle ilmaiseksi mikä luonnollisesti oli erittäin väärin niitä kohtaan jotka olivat ostaneet lippunsa ennakkoon. Pysäköinti- ja liikennejärjestelyt oli myös laiminlyöty, sillä tiet menivät tukkoon kun tuhannet ihmiset alkoivat pysäköidä autojaan minne sattui !  Lääkintähenkilökuntaa oli aivan liian vähän, lisähoitajia ja lääkäreitä lennätettiin armeijan helikoptereilla alueelle ympäri osavaltiota. Ruoka pääsi festivaalikansalta loppumaan ja niinpä paikalliset farmarit tulivat apuun ja alkoivat toimittaa hätäapuna alueelle ruokaa. Ja niin edespäin!

Samoin kun jälkeen päin on ihmetelty miten samana vuonna tapahtunut kuulento saattoi onnistua kun niin moni asia olisi silloin voinut mennä pieleen, niin voi vain ihmetellä miten WS:n järjestäjät selvisivät improvisoimalla kaikista heitä kohdanneista vakavista ongelmista. Oltiin lähellä tilannetta että he oliviat joutuneet vankilaan mutta sen sijaan heistä tuli miljonäärejä, sillä festivaalista tehty elokuva ja levyt tuottivat myöhempinä vuosina ja vuosikymmeninä valtavat määrät myyntituloja ympäri maailmaa.

(jatkuu…)

Harri Huhtanen 2019

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s