Pink Floyd: The Early Years 1965-1972 – Take 29

Meddlen (1971) kannet suunnitteli legendaarinen HIPGNOSIS. Albumin aukeaman kuvassa on ihmisen korva ja äänen aiheuttamia värähtelyjä vedessä. Kuva sai innoituksensa albumin koko B-puolen täyttävästä yli 23 minuuttisesta Echoes -kappaleesta.  Pink Floyd oli jälleen luonut jotain sellaista mitä kukaan ei koskaan aikaisemmin ollut tehnyt!

pinkfmeddle

Vuosi 1971 oli erittäin hyvä Pink Floydille. Bändi laajensi huomattavasti keikkareviiriään, sillä tuttujen Keski-Euroopan maiden lisäksi bändi esiintyi ensimmäistä kertaa myös Japanissa ja Australiassa. Lisäksi loppuvuoteen sijoittui laaja USA:n kiertue. Globaali läpimurto alkoi olla yhä lähempänä, varsinkin kun PF oli tehnyt vuosi toisensa jälkeen erittäin laadukkaita albumeja. Koko vuoden 1971 PF valmisteli  Meddle -albumia. Sessiot kestivät yleensä 8-10 tuntia per päivä ja niitä oli peräti 40:nä eri päivänä eli työtunteja albumin valmisteluun kului yli 300 tuntia ! Meddle ilmestyi Amerikassa 30.lokakuuta ja Rolling Stone -lehti kehui sitä vuolaasti.  Englannissa levy ilmestyi jostain syystä vasta 5.marraskuuta. Myös UK-lehdistö otti uuden levyn innostuneesti vastaan. NME:ssä kirjoitettiin Meddlestä mm. näin:

”Pink Floyd teki sen taas!  Jotain minkä luulin olevan vaikeaa Atom Heart Mother Suiten jälkeen. Sehän oli musiikillinen mestariteos, jonka levyttäminen  ja esittäminen livenä vaati rohkeutta, mutta he suoriutuivat siitä menestyksellisesti… ja Meddle on myös poikkeuksellisen hieno albumi…”.

Albumikokonaisuutena Meddle on kieltämättä epätasainen, kuten myös AHM oli, mutta jälleen ne hienoimmat kappaleet korvaavat kokonaisuuden puutteet. Meddlen ehdoton timantti on ECHOES, yli 20 minuuttinen kappale, jota bändi esitti livenä Amerikassa jo ennen kuin levy oli edes ilmestynyt. Alunperin kappaleen nimi oli Nothing ja bändi äänitti siitä peräti 24 erilaita versiota tammi-maaliskuun sessioissa Lontoossa. Näistä suurin osa on edelleen julkaisematta. Vuoden 2016 boksillakin julkaistiin vain Part 14. Virallisella albumilla käytettiin PF-ekspertti Glenn Poveyn mukaan osia Part 15-16, lisäksi albumin toisessa hienossa kappaleessa One Of These Days  käytettiin ilmeisesti osia Part 17-22. Part 23:a käytettiin julkaistussa kappaleessa Fearless.

Harri Huhtanen 2019   

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s