Lyonin matka 16.-24.4.2019 -osa 2

lyonarial

Ruoka, kulttuuri, historia ja ilmasto! Tässä ainakin neljä hyvää syytä miksi kannattaa matkustaa Lyoniin. Hyvää ja edullista ruokaa saa kaupungin sadoista ravintoloista, joista vain murto-osa on noita superkalliita fine dining -paikkoja, vaikka niitäkin toki Lyonissa on paljon. Kulttuuria ja historiaa on esillä kaupungin lukuisissa museoissa yli 2000 vuoden ajalta. Lyon säästyi toisen maailmansodan loppuvaiheen hirmupommituksilta ja siksi kaupungin rakennuskanta on pitkälti alkuperäistä. Ilmasto on paljon leudompi kuin Suomessa, marras-helmikuu -jaksollakin päivän keskilämpötilat pysyttelevät reilusti plussalla.

lyonkartta

Turistien suosimia ravintola-alueita kaupungissa on kaksi. Niemekkeellä (Presqu’ile) kulkeva pitkä Rue Merciere on kymmenien toinen toistaan houkuttelevampien ruokaravintoloiden reunustama. Toinen ravintolakeskittymä sijaitsee vanhassa kaupungissa (Vieux LyonRue du Boeuf ja Rue Saint-Jean -katujen varrella. Herkullisen lounaan viineineen kaksi henkeä saa yleensä 20-30 eurolla. Illalla hinnat vähän nousevat mutta edelleen kaksi henkeä ruokailee näissä Lyonin  Bouchoneissa edullisemmin kuin monessa paikassa Suomessa. Erityisesti viini on edullisempaa kuin Suomessa. Vaikka Lyonissa käy vuosittain miljoonia turisteja, ei kaupunki ole luopunut ikiaikaisesta ”siesta”-perinteestään.  Tämä tarkoittaa sitä että ainoastaan huonoimmat ravintolat ovat auki ajanjaksolla klo 15-19, jolloin kaikki itseään ja ranskalaista kulttuuria kunnioittavat ravintolat ovat kiinni. Voi olla että tämäkin muuttuu lähivuosina, sillä turistit yleensä vaativat että palveluja on tarjolla ympäri vuorokauden. Mutta nuo arvonsa tuntevat, perinteiset bouchonit ja bistrot avaat ovensa yleensä vasta klo 12 ja täyttyvät erittäin nopeasti tuhansista paikallisista luonasruokailijoista. Lounasaika on lyhyt ja kiivas, sillä useissa ravintoloissa ruokatarjoilu loppuu jo klo 14 ja viimeistään klo 15 paikka menee kiinni. Yleensä uusia ruokailijoita ei oteta sisään enää klo 14 jälkeen. Jos Lyonissa haluaa syödä lounasta hyvin ja rauhassa on ehkä parasta jättää joku hotelli aamiainen väliin ja olla valitsemassaan ravintolassa paikalla jo vähän ennen avaamisaikaa, jolloin pystyy valitsemaan mieleisensä pöydän ja välttyy pahimmalta ruuhkalta.

Lyonbouchons

Myös illallisaika on lyhyt. Suurin osa ravintoloista aloittaa illallistarjoilun klo 19 ja lopettaa sen jo klo 22. Myös illallisella on tarjolla edullisia valmismenuja, jotka sisältävät alkuruuan, pääruuan ja jälkiruuan, mutta yleensä eivät viiniä. Illallismenuja on yleensä kolmessa hintaluokassa: edullisin noin 15e, keskihintainen 20e ja kallein 30-40e hengeltä. Suomalaisen on vähän vaikea ymmärtää tällaista ruokarytmitystä. Kun kävelee pitkää Rue Mercieriä joskus viiden aikaa ovat nämä kymmenet ulkoilmaravintolat aivan tyhjiä ja kun sitten palaa samalle kadulle vaikka kahdeksan aikaan ovat kaikki paikat aivan täynnä ruokailijoita ja pöytiä on vaikea enää saada!  Mutta niinhän se on: maassa maan tavalla!

jatkuu…

Harri Huhtanen 2019      

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s