Lyonin matka 16.-24.4.2019 -osa 5

Vienna 21.4.2019

Augustuksen ja Livian 2000 vuotta vanha roomalainen temppeli keskellä modernia Viennan pikkukaupunkia on aika häkellyttävä näky!

vienne_temple

Viennaa ei pidä sekoittaa Itävallan pääkapunkiin Wieniin. Vienna on nykyään 30 000 asukkaan pikkukapunki 35km Lyonista etelään. Junalla sinne pääsee puolessa tunnissa. Vaikka kaupunki on pieni on siellä paljon mielenkiintoista nähtävää. Lyhyiden etäisyyksien ansiosta Viennan suurimmat nähtävyydet ehtii hyvin katsoa yhdessä päivässä. Lisäksi kaupungin turisti-infossa on poikkeuksellisen ystävällistä henkilökuntaa. He selvästi pitävät turisteista ja auttavat kaikessa selkeällä englanninkielellä.

Ennen roomalaisten tuloa Viennaa asutti muinainen kelttiläinen heimo nimeltään Allobrogit. He taistelivat aluksi urhoollisesti roomalaisia vastaan, mutta kuten muuallakin Euroopassa he joutuivat alistumaan suurvallan mahdin alle. Roomalaiset kehittivät tästä vaatimattomasta maaseutukylästä varsin nopeassa tahdissa merkittävän kaupungin.  Viennaan rakennettiin suuri kaupunginmuuri (josta pätkiä on edelleen nähtävillä), kivettyjä teitä, akvedukteja tuomaan vettä ja viemäreitä kuljettamaan jätteitä. Rhonen vastarannalle nousi valtavia varastomakasiineja, jonne laivat toivat tonneittain viiniä ja viljaa kuljetettavaksi sieltä muualle Eurooppaan. Ylimistö rakensi hienoja huviloita alueelle ja toiselle rannalle, varsinaisen kaupungin puolelle valmistui palatsien ympäröimä Forum, Augustuksen ja Livian temppeli (joka on kuin ihmeen kaupalla säilynyt näihin päiviin saakka!), 15 000 paikkainen Amfiteatteri, Odeon ja Cybelen puutarha. Ei tiedetä miten monta asukasta Viennassa oli tuohon aikaan, mutta se oli kuitenkin roomalaisaikana merkittävä ja vauras kaupunki, erityisesti valtavien varastomakasiiniensa ansiosta.

Kaikesta tästä yllättävän paljon on säilynyt ja erityisen suositeltava onkin Rhonen vastarannalla sijaitseva, vuonna 1980 avattu Saint-Roman-en-Gal museo jossa esitellään monipuolisesti alueelta löytynyttä roomalaista esineistöä. Lähellä museota on aikanaan sijainnut suuri roomalainen kylpylä, mutta siitä, samoin kuin kaupungin suuresta kilparadasta ei valitettavasti ole paljonkaan säilynyt nykyaikaan.

Harri Huhtanen 2019      

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s