Parhaat kitaristit! -osa 4

ledzeppelinjimmypage02   JIMMY PAGE (s. 1944)

Nykyään 76-vuotias Jimmy Page opiskeli jo teini-iässä kitarariffejä kuuntelemalla kaverinsa Jeff Beckin kanssa amerikkalaisia tuontilevyjä. 1960-luvulla Pagesta tuli arvostettu studiomuusikko, joka soitti Lontoossa sadoissa sessioissa. Niitä kaikkia ei ole vieläkään listattu ja usein myös Jimmyn nimi jäi pois levytyksistä, koska hän oli ”vain” sessiomies. Noina vuosina Page oppi kuitenkin valtavasti kitaransoitosta. Hän oppi hallitsemaan kaikkia mahdollisia tyylilajeja. Niinpä jo vuonna 1966 Yardbirds -yhtyeeseen liittyessään Page oli melkoinen virtuoosi, joka halusi kehittää Yardbirdsien soundia psykedeellisempään ja rokkaavampaan suuntaan.   Yardbirds käytännössä hajosi 1968, mutta Page ei lannistunut, vaan kokosi uuden bändin. Tuskin Page itsekään tajusi minkälaisen ”Jumalten Vasaran” hän oli saanut kasattua, sillä vuosina 1969-1973 Pagen uudesta Led Zeppelin yhtyeestä tuli maailman suosituin bändi.  Zeppelinin suosio jatkui koko sen olemassaolon ajan eli aina vuoteen 1980 saakka. Bändin rumpalin yllättävä kuolema aiheutti kuitenkin sen että Zeppelin hajosi ja Page jäi jälleen vaikeaan tilanteeseen. Vaikka Page oli kitaravirtuoosi ei hän ollut tottunut soittamaan sooloartistina ja niinpä Zeppelinin toiminnan loppuminen oli kova isku hänelle. Vasta vuonna 1988 Page pystyi julkaisemaan soololevyn Outrider, joka kuitenkin jäi melko vähälle huomiolle. Niinpä 1990-luvulla Page päätti omistautua tuottajan työhönsä remasteroimalla Zeppelinin 1970-luvun katalogia sekä julkaisemalla myös ennenkuulemattomia Zeppelin äänitteitä. Tämä työ jatkuu edelleen. Monet Pagen vuodesta 1990 lähtien julkaisemista Zeppelin kokoelmista ja remasteroinneista ovat olleet suuria kaupallisia menestyksiä. Zeppelinin musiikki kiehtoo edelleen ihmisiä ympäri maailmaa. Tähän on monta syytä. Yksi syy siihen on Pagen kitarointi. Erityisen hienosti Pagen taidot ainutlaatuisena ja innovatiivisena kitaristina tulevat esille niillä kymmenillä Zeppelinin keikoilla, joista on toistaiseksi julkaistu vain bootleg -levyjä.

Harri Huhtanen 2020

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s