PETER GREEN HUIPULLA! -osa 1

Petergreenboston1970

Peter Greenin uran kirkkain huippu ajoittuu vuosiin 1969-70. Perustamansa bändin, Fleetwood Macin kanssa Green teki monta kiertuetta Amerikkaan vuosina 1968-1970. Jokaisen kiertueen myötä bändin maine lisääntyi ja vuonna 1970 he kilpailivat suosiossa jo Rolling Stonesin kanssa. Bändin esiintymisiin Amerikassa vaikutti paljon se, että he olivat tutustuneet jo alussa Amerikan suosituimman bändin, Grateful Deadin miehistöön. Bändi sai sekä huonoja että hyviä vaikutteita Deadin miehiltä. Hyviä vaikutteita olivat improvisointi ja jamittelu. Niinpä vuonna 1970 Fleetwood Mac soitti joistain kappaleistaan jo peräti 25 minuutin live-versioita. Huonompi asia oli tutustuminen Amerikan huumekulttuuriin. Green alkoi käyttää LSD:tä johon hän jäi koukkuun ja se aiheutti lopulta hänelle vuosia kestäneen työkyvyttömyys -jakson 1970-luvulla.  Toisaalta muutamat Greenin hienoimmista sävellyksistä syntyivät nimenomaan huumetripin seurauksena. Erityisesti Green Manalishi on tällainen kappale.

Live-keikat ovat vähän samanlaisia kuin teatteriesitykset eli ne elävät hetkessä ja niistä yleensä pääsevät nauttimaan vain esitykseen osallistuneet. Niinpä minäkään en voi tietää koska ja missä Green soitti parhaat keikkansa, mutta sen voin todeta että paras jälkimaailmalle säilynyt näyttö hänen live -taidoistaan on helmikuussa 1970 äänitetty Bostonin kolmen konsertin sarja. Fleetwood Macin oli tarkoitus julkaista näistä konserteista virallinen live-albumi, mutta koska Green yllättäen toukokuussa 1970 erosi bändistä jouduttiin äänitteet hyllyttämään. Vasta vuonna 1985 osa niistä vuoti julkisuuteen. Tuolloin julkaistut levyt eivät kuitenkaan vastanneet äänitteiden todellista tasoa, sillä kaikki Bostonin kolme konserttia oli aikanaan äänitetty 8-raitaisella liikkuvalla studiolla. Vasta vuonna 1999 eli 29 vuotta alkuperäisten konserttien jälkeen maailma sai kuulla nämä konsertit koko komeudessaan.  Snapper Music -yhtiö oli saanut käyttöönsä alkuperäiset Bostonin master-nauhat ja lisäksi digitaalitekniikka oli kehittynyt 1980-luvun jälkeen olennaisesti. Peter Greenin huikea soitto näillä keikoilla pääsi vihdoinkin oikeuksiinsa!

Harri Huhtanen 2020

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s