FOCUS

Vuonna 1973 Focus pääsi kuuluisan Melody Makerin etusivulle.

Kun puhutaan rokista puhutaan angloamerikkalaisesta musiikista, joka syntyi Amerikassa, rantautui Iso-Britanniaan 1960-luvun alussa, puhkesi kukkaan siellä ja palasi voitokkaana vientituotteena lähtömaahansa muutamia vuosia myöhemmin . Myös tämän musiikin tuotanto- ja jakelukoneisto oli enimmäkseen angloamerikkalaisessa omistuksessa. 1960- ja 1970 -luvuilla varmaan yli 90% prosenttia myyntilistoille nousseista artisteista oli oli angloamerikkalaisia. Olennaisesti tilanne muuttui vasta 2000-luvulla jolloin nettijakelu aiheutti sen että tähtiä syntyi ympäri maailmaa.  

1970-luvulla vain kourallinen Keski-Eurooppalaisia bändejä saavutti näkyvyyttä ja kaupallista menestystä maailmanmarkkinoilla. Yksi näistä bändeistä oli hollantilainen Focus, joka saavutti vuosina 1970-76 menestystä myös kotimaansa rajojen ulkopuolella. Noina vuosina bändi teki viisi originaalia studioalbumia sekä yhden kokoelmalevyn. Punk- musiikin ja sen seurauksensa yleistyneen progevastaisuuden vuoksi Focus, kuten lukuisat muutkin sen ajan proge-bändit, hajosi 1978.

Vasta 2000-luvun alussa, kun proge-musiikista tuli tietyissä piireissä uudestaan suosittua, palasi bändi studioon ja keikkalavoille. Tosin nykään bändissä on enää kaksi alkuperäisjäsentä: Thijs van Leer (kosketinsoittimet, huilu ja laulu) sekä Pierre van der Linden  (rummut ja muut lyömäsoittimet).

Kuten nykyään tapana on, julkaisee myös Focus laajan kokoelman varhaisista levyistään nyt marraskuussa 2020. Kokoelman nimi on 50 Years Anthology 1970-1976. Tässä boksissa on 9 CD:tä ja 2DVD:tä ja hinnoittelu on yllättävän maltillinen eli esimerkiksi Levykauppa Äx myy boksia jo viikon kuluttua hintaan 55e eli hinta / levy on vain noin 5 euroa! Tämä on poikkeuksellista aikana jolloin tämäntapaiset ekslusiiviset kokoelmat maksavat yleensä useita satoja euroja.

Harri Huhtanen 2020   

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s