Peter Greenin ”comebackit” -osa 4

Peter Green oli poissa julkisuudesta vuodet 2004-2008. Tuolloin hän ei keikkaillut eikä levyttänyt mitään. Kukaan ei tiennyt palaisiko silloin vasta 58-vuotias Green enää julkisuuteen. Mutta hän teki kuin tekikin kolmannen ”comebackinsä”, joka tosin jäi hänen viimeisekseen eikä tämä lyhyt, alle kahden vuoden kestoinen, paluu musiikkimaailmaan tuottanut myöskään enää uusia Green -levytyksiä. Vuosien 2009-2010 keikoista on todella vaikea saada tietoja, mutta tänään onnistuin löytämään netistä yhden vuoden 2010 konserttiarvostelun ja päätin kääntää arvostelun loppuosan  suomeksi. Alkuosassa kerrataan Greenin vaiheita eli siksi sitä en lähtenyt kääntämään, koska ne tiedot jo löytyvät aikaisemmista artikkeleistani. 

Peter Green keikalla 2010. Concert Photo by Kate

Minun täytyy sanoa, että kun näin Greenin keikalla Splinter Groupin kanssa vuonna 2001 oli se melko ahdistava kokemus, joka todennäköisesti johtui siitä etten oikein tiennyt mitä olisi pitänyt odottaa keikalta. Vaikka Greenin bändikaverit Nigel Watson ja Roger Cotton tukivat häntä koko keikan ajan näytti siltä ettei hän viihtynyt lavalla. Green soitti pääosan ajasta vain rytmikitaraa Watsonin soittaessa soolot. Greenin laulukaan ei tuntunut sujuvan. Siksi en ollut yllättynyt kun Greenin bändin vilpittömyys ja hyöty hänelle kyseenalaistettiin. Green laittoikin pillit pussiin vuonna 2004. Mutta hän palasi keikkailemaan Peter Green and Friends -nimisen bändin kanssa (2009) ja Union Chapelin esiintymisen (2010) perusteella vähän rennompana kuin aikaisemmin. Hänellä on nyt hyvä bändi. Siihen kuuluvat Nick Lowen kanssa työskennelleet Geraint Watkins (kosketinsoittimet) ja Matt Radford (basso) sekä paljon maailmaa nähnyt Martin Winning (saksofoni). Bändin johdossa on Mike Dodd, innokas mutta melko ärsyttävä yleisön huudattaja jota pidetään kuitenkin tarpeellisena suojana Greenille joka ei juurikaan puhunut yleisölle tai nostanut katsettaan kitarastaan. Setti koostui blues standardeista, jotka rehellisesti sanoen olivat ajoittain kovin tavanomaisia, sekä Greenin katalogin kohokohdista. Setissä kuultiin mm.  Rattlesnake Snake  ja Freddie Kingin The Stumble . Vähemmän kärsivällinen ja anteeksiantava yleisö olisi voinut tällä keikalla muuttua pahansuoviksi, mutta kun olimme lippusekaannuksen vuoksi kaikki joutuneet jonottamaan saliin pääsyä ainakin tunnin niin kannustimme kaikki Greeniä. Lämmetessään hän palkitsikin meidät satunnaisilla välähdyksillä neroudestaan. Hän oli erityisen eloisa soittaessaan New Orleansista kotoisin olevan kitaristi Robert Parkerin kaksi kappaletta Steal Your Heart Away sekä Blues Get Off My Shoulder. Hän myös lauloi nämä kappaleet erittäin hienosti. Silloin sitä sulki silmänsä ja vain toivoi että koko ilta olisi ollut yhtä hyvä. Mutta aivan liian usein Greenin soitto oli epävarmaa  ja kömpelöä ja hänen lauluäänestään puuttui se voima ja vaikuttavuus, joka sillä oli ollut Fleetwood -aikoina. Yleisö kuitenkin, kuten arvata saattoi, meni pähkinöiksi lopussa kun Green soitti Oh Wellin, Albatrossin ja Black Magic Womanin, jonka hän, omituista kyllä, soitti enemmän Carlos Santanan tyylisesti kuin omalla tyylillään.  

En yhtään epäile etteikö Green nauttisi näistä keikoista ja selvästi hän myös heitti pari vitsiä bändinsä kanssa illan edetessä ja epäilemättä kyse on myös eräänlaisesta terapiasta. Mutta on silti ahdistavaa ja epämukavaa tirkistelyä olla todistamassa minkälaista tuhoa huumeiden käyttö ja sairastelu on tehnyt soitajalle joka huipulla ollessaan oli eräänlainen nero. Ja sellaisena minä haluan hänet muistaakin. ”     

Alkuperäinen artikkeli täällä: http://www.whiskyfun.com/Gigs/Peter-Green-2010.html

Translation from Nick Morgan’s orginal english text by Harri Huhtanen 2021   

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s