Zagrebin matka 17.-24.10.2019 -osa 2

Belgrad: tuo betonin luvattu kaupunki!

Matkustin Balkanin alueella ensimmäisen kerran keväällä 1983. Kyseessä oli Interrail-matka Istanbuliin. Meitä oli kolme opiskelijaa matkassa ja Serbian pääkaupungissa vietimme vain yhden päivän (29.5.1983). Se mitä silloin näimme oli aika masentavaa. Rapistunetia taloja, köyhyyttä, likaisia katuja. Itse asiassa kokemus Belgradista oli niin masentava etten ole siellä käynyt uudestaan kuluneen 38 vuoden aikana! Huvittava oli myös se heidän silloinen hyperinflaationsa. Olin toki lukenut Saksan historiasta kuvauksia hyperinflaatiosta, mutten ollut koskaan oikeasti kokenut hyperinflaatiota missään. No, Belgradissa koin mitä on hyperinflaatio. Kun saavuimme kaupunkiin ja ostimme vesipullon ja leipiä rautatieasemalta  maksoivat ne X dinaaria (en enää muista summaa ja kuitteja minulla ei ole).   Illalla kun tulimme samalle asemalla ja ostimme yöjunaan taas vesipullon ja leipiä oli niiden hinta noussut yhden päivän aikana 20%!  

Jugoslaviahan oli pohjimmiltaan keinotekoinen valtio, joka koostui monesta eri kansasta ja kulttuurista ja valtiossa puhuttiin monia kieliä ja uskontojakin oli useita. Diktaattori  Tito oli ainoa todellisuudessa maata koossapitävä voima. Kun hän kuoli 1980, alkoi Jugoslaviassa kaaos, joka johti siihen että maa hajosi moneen pikkuvaltioon, jotka lisäksi sotivat verisesti toisiaan vastaan 1990-luvulla.       

Harri Huhtanen 2021

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s