ABBAN PALUU ! -osa 3

Yllä olevalla videolla kerrotaan uuden albumin ja tulevan konsertin valmisteluista. Tässä videossa nähdään myös Agneta ja Frida sellaisina kuin he oikeasti ovat vuonna 2021.

Neljän vuoden odotus on vihdoinkin ohi! Syksyllä 2017 Benny Andersson lupaili, että Abban digitaalinen versio nousee konserttilavoille 2019. No, se ei toteutunut. Vuonna 2018 uutisoitiin että bändi oli ollut studiossa ja levyttänyt kaksi uutta kappaletta. Vuonna 2020 lupailtiin että pian ilmestyisi kokonainen uusi albumi. Viimeisen Abba-studioalbumin julkaisusta oli siinä vaiheessa ehtinyt kulua jo 38 vuotta! Sitten oli taas pitkään hiljaista, kunnes TÄNÄÄN (2.9.2021) pidettiin Lontoossa historiallinen Abban comeback -tiedotustilaisuus, joka striimattiin netissä ympäri maailmaa. MTV3 lähetti netissä ohjelman suorana klo 19.45-21.00. Toisaalta kyseessä oli puhdas uuden levyn ja uuden konsertin markkinointitilaisuus, mutta oli siinä sitten lopulta jotain hyvääkin. Mutta antaa kun kerron aikajärjestyksessä…   

Aluksi suomalaiset asiantuntijat jutustelivat niitä näitä studiossa noin 15 minuutin ajan (boring!). Sitten kamera kuvasi yleisöä Tukholman pienellä konserttiareenalla. Yleisö oli enimmäkseen iältään 50+ ja heitä tituleerattiin superfaneiksi. Nuori ylipirteä, tummahiuksinen, ”rehevä” nuori naisjuontaja yritti huudattaa ikääntynyttä yleisöä siinä kuitenkaan kovin hyvin onnistumatta. Sitten nähtiin erilaisia 1970-luvun promofilmejä sekä live -videokuvaa erilaisista Abba-kokoontumista ympäri maailmaa. Kamera kiersi ainakin seuraavissa kaupungeissa: Reykjavik, Berliini, Wien, New York, Sao Paulo.  Näissä kaupungeissa yleisö oli nuorempaa ja gay-ihmisiä näkyi olevan paikalla yllätävän paljon. Jossain aikanaan kirjoitettiin että merkittävimmän paluun ”pinnalle” Abba teki 1990-luvun gay-yhteisön parissa. Koko ajan odotin luvattua Lontoon tiedotustilaisuutta. Lopulta kuva siirtyi Lontooseen, jossa toinen pirteä, nuori jne. naisjuontaja hehkutti että kohta he ovat täällä! Tilaisuus oli kuvattu pienen yleisön edessä varmaan yli 50-kerroksisen pilvenpiirtäjän isossa salissa. Näkymät ympäri Lontoota olivat huikaisevat. Hetken kuluttua sisään astui kaksi arvokkaasti harmaantunutta ruotsalaista multimiljönääriä, jotka olivat aikanaan kirjoittaneet kaikki Abban superhitit: Benny Andersson ja  Björn Ulvaeus. Illan juontaja oli aivan täpinöissään ja pieni yleisökin vaikutti hieman innostuneemmalta kuin Tukholman ”superfanit”. Kaikilla kuvauspaikoilla ympäri maailmaa yleisöt olivat aika pieniä ja se ei johtunut siitä että 400 miljoonaa levyä myynyt bändi olisi unohdettu, vaan se johtui taas kerran Koronasta. Kaikkialla korona edelleen rajoittaa yleisötilaisuuksien kokoa ja varmaan näihinkin tilaisuuksiin päästetyt fanit oli testattu moneen kertaan. Mutta missä olivat Frida ja Agneta? Juontaja kysyi sitä haastattelun alkuvaiheessa Björniltä. ”They don’t like media…but I like!”. Hieman outo tilanne. Bändi vakuuttaa miten hienoa ja auvoista heidän nykyinen yhteistyönsä on viime vuosina ollut ja sitten kun bändi pitää ilmeisesti ensimmäisen tiedotustilaisuutensa lähes 40 vuoteen, niin puolet bändin jäsenistä ei tule paikalle!

Joka tapauksessa Lontoon haastattelu oli ohjelman paras osuus. Bennyä oli hieno kuunnella. Hän vastasi auliisti jopa kaikkein typerimpiinkin kysymyksiin ja hänestä välittyi sellainen mukavan miehen vaikutelma. Benny on ammattilainen, hän ei pienestä hätkähdä ja osaa asiansa hyvin.  Hän kertoi säveltävänsä edelleen päivittäin ja että suuri osa näistä sävellyksistä jää varastoon odottamaan sopivaa käyttötarkoitusta. Bennyhän on Abban hajoamisen jälkeen kunnostautunut menestyneiden musikaalien säveltäjänä.

Mitä siis on tulossa? Kaksi singleä ja video on jo julkaistu. Uusi Voyager -niminen albumi ilmestyy 5.marraskuuta 2021 ja toukokuussa 2022 Lontoossa nähdään viimeisintä teknologiaa hyödyntävä ”Abbatar” -konsertti, jonka hahmojen luomisessa on käytetty 180 kameraa ja kuvauksia on ollut valmistelemassa yli 800 työntekijää. Abban jäsenet ovat siis esittäneet studiossa livenä tämän 22 kappaleen konsertin ja näiden oikeiden ihmisten kaikki pienimmätkin liikkeet on kuvattu multikamera -tekniikalla ja sen jälkeen digitaalisesti näistä oikeista esiintyjistä on tehty ”Abbatareja”, jotka näyttävät 40 vuotta nuoremmilta kuin oikeat laulujen esittäjät. Laulu ja musiikki on siis aitoa, mutta laulujen esittäjät ovat oikeista ihmisistä virtuaaliseksi muutettuja. Tämä on siis kehittyneempi muoto hologrammitekniikkaa, koska tässä kaikki ei ole virtuaalista, mutta silti sanoisin etten ole tämän vuoksi tilaamassa lentolippuja Lontooseen. Uuden levyn aion kuitenkin ostaa, onhan se pakko ostaa kun edellisestä on jo 40 vuotta aikaa!

Alla aiheeseen liittyyviä uutislinkkejä:

https://www.insider.com/abba-comeback-new-music-announcement-2021-9

https://www.thejournal.ie/abba-comeback-announcement-5538261-Sep2021/

https://www.mirror.co.uk/3am/celebrity-news/abba-announce-sensational-comeback-first-24897428

https://www.reuters.com/lifestyle/thank-you-music-abba-releases-new-album-after-40-years-2021-09-02/

https://www.theguardian.com/music/2021/sep/02/abba-reunite-for-voyage-first-new-album-in-40-years

Harri Huhtanen 2021

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s