The Beatles: Revolver 2022 Deluxe edition – osa 3

Kuvassa legendaarinen, edesmennyt Beatles-tuottaja George Martin ja hänen poikansa Giles, joka on vuodesta 2017 lähtien uudelleenmiksannut hienovaraisesti ja erittäin taitavasti klassisia 1960-luvun Beatles-albumeja.

Tarkistin juuri vanhoja linkkejäni, joita olen laittanut tänne Winterluden Beatles-kategoriaan. Beatlesien Facebook-sivustolla on nykyään 37 miljoonaa seuraajaa!  En tiedä onko millään bändillä tai artistilla yhtä paljon Facebook-seuraajia. Ei ainakaan millään 1960-luvun bändillä.  Käsittämätöntä, sillä bändi lopetti toimintansa jo 52 vuotta sitten!  Keikkailun he lopettivat vielä aikaisemmin eli samana vuonna kuin legendaarinen Revolver-albumi ilmestyi (1966).

Sain tilaamani 5CD:n Revolver-boksin vasta muutama päivä sitten. Käsittääkseni tätä kohtalaisen kallista boksia on myyty Suomessa vain joitain kymmeniä kappaleita ja siksi olin hämmästynyt kun boksini järjestysnumero oli neljä miljoonaa viisisataa viisikymmentäyhdeksän tuhatta yhdeksänsataa neljäkymmentä kolme (4 559 943) ! Onko muka tätä boksia painettu yli 4 miljoonaa kappaletta! En usko, mutta ei se toisaalta mahdotontakaan ole tietäen miten valtavan suosittu Beatles maailmalla edelleen on. Voi olla että järjestysnumero viittaa kaikkiin painettuihin Revolver-levyihin, sillä varmaan Revolverin yhden CD:n edullista karvalakkiversiota on painettu ja myyty todella paljon, nousihan tämä “uusi” Revolver jopa Suomen listallekin aika hyvälle sijaluvulle ja maailmassa on varmaan yli 100 maata jossa tätä Revolveria paraikaa myydään.

En ole kuunnellut Revolveria vuosiin ja siksi kun tänään kuuntelin tätä Giles Martinin  uutta miksausta olin jälleen iloisesti yllättynyt. Alunperin albumi äänitettiin vain 4-raitanauhurilla ja tämä asettaa aikamoiset rajoitukset sille mitä uudessa miksauksessa voi tehdä. Giles on kuitenkin jälleen onnistunut hienosti. Levyn analoginen, lämmin soundi on säilytetty, mutta musiikin yksityiskohtia on silti saatu tyylikkäästi korostettua ilman yliampuvaa digitaalista “terävöittämistä”, joka pahimmillaan tuhoaa alkuperäisen äänitteen balanssin ja tunnelman (näin kävi aika monille 1980- ja vielä 1990-luvulla tehdyille alkuperäisvinyylien CD-versioille).

Giles itse kirjoittaa esipuheessaan mm. näin: “viime vuonna  (2021) työskentelimme Peter Jacksonin  audiotiimin kanssa jota johti Emile de la Ray. Aluksi de-miksasimme Revolverin 4-raitanauhat… kun ääniteraidat oli erotettu alkuperäisestä äänitteestä aloin uudelleenmiksata levyä Sam Okellin kanssa. Huomaatte ettei mitään kovin radikaaleja muutoksia tehty. Ei olisi mielekästä käyttää uutta teknologiaa vain sen itsensä vuoksi. Tämä on (Beatles) musiikkia enkä halua että huomio kiinnittyy (uusiin) miksauksiin vaan että lopputulos on sellainen että kaikki voivat nauttia näistä (Beatles) kappaleista.  Kappaleista, jotka säilyvät yhtä tuoreina ja elinvoimaisina kuin ne olivat silloin kun ne äänitettiin. Musiikki ei vanhene, vain me musiikin kuuntelijat vanhenemme.”                  

Harri Huhtanen 2022         

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s