JETHRO TULL: Logomo Turku 12.11.2023 – osa 4

Keikan arvostelu

Mies ja huilu Logomon lavalla 12.11.23. Ian Andersson soitti antaumuksella ja yli 50 vuoden kokemuksella huiluaan niin paljon että jopa monen nuoremman soittajan keuhkoista olisi kyllä siinä menossa loppunut ilma!

Keikan arvostelun Turun Sanomiin kirjoitti heidän vakiotoimittajansa Kari Salminen. Arvostelusta ilmeni että hän oli ollut myös edellisen vuoden keikalla Turussa. Salminen kehui 2023 keikkaa paljon paremmaksi kuin 2022 keikkaa. Hän kirjoitti mm. näin: ”poissaolollaan loisti vanha rock and folk -kevytorkesteri”.  Erityisesti Salminen kehui sitä että nyt soitettiin kunnon raskasta progea. Tämä pitää paikkansa erityisesti kaksiosaisen keikan jälkipuolen setin osalta. Mutta oliko se hyvä asia onkin jo kokonaan toinen kysymys. Siinä mielessä olen ehkä vähän amatööri pohtimaan tätä asiaa, koska kuulokuvani Jethro Tullista ajoittuvat enimmäkseen 1970- ja 1980-luvuille. Anderssonin laulutyyli on kuitenkin sellainen että minusta se sopii ehkä sittenkin paremmin näihin rock and folk -kevytorkesteri –”rallatuksiin”.  

Keikalla kappaleiden taustalla näytettiin isolta screeniltä videoita jotka liittyivät laulujen aiheisiin. Toisessa setissä mentiin kyllä aika deepiin päätyyn eli videoilla näytettiin luonnonkatastrofeja, ydinräjäytyksiä, sotia, kiihkouskonnollisuutta jne. Koska aika iso osa näistä uusista kappaleista oli minulle vieraita niin en saanut sanoituksista täysin selvää mutta videot kyllä kertoivat aika suoraviivaisesti mistä niissä lauluissa oli kysymys. Andersson tuntui näkevän maailman nykytilan aika onnettomana.

Vähän jäi sellainen olo että Jethro Tullin uudempi tuotanto on aika synkkää. Toivottavasti olen väärässä sillä vaikka Andersson on aina ollut kantaaottava ja sarkastinen muusikko oli hänen tuotannossaan 1970-luvulla vielä myös huumoria ja kepeämpiä elementtejä mukana. Keikalla oli myynnissä ainoastaan muutama kappale heidän uusinta RökFlöte -levyään jolta muistaakseni kuultiin kaksi kappaletta (The Navigators ja Wolf Unchained). Nekin olivat aika raskaita.

Siinä asiassa olen kuitenkin Salmisen kanssa täysin samaa mieltä että bändi soitti hienosti. Vaikka nämä neljä muusikkoa ovat tulleet mukaan vasta 2000-luvulla niin selvästi keikkoja oli tehty yhdessä jo niin paljon että yhteissoundi oli ehtinyt hioitua saumattomaksi.

Text and photo: Harri Huhtanen 2023                   

Jätä kommentti