TUBULAR BELLS 50TH ANNIVERSARY CELEBRATION – osa 1

Mike Oldfieldin viimeinen live-esiintyminen tapahtui Lontoon Olympialaisissa 2012!

Mike Oldfieldiä ei olla nähty livenä vuoden 2012 Lontoon Olympialaisten avajaisesiintymisen jälkeen. Viimeisin kiertue on vuosilta 2006-2007 ja sekin käsitti vain 18 konserttia. Sen jälkeen Oldfield on esiintynyt tiettävästi vain kahdesti: vuonna 2008 Bilbaossa Espanjassa ja sitten vuonna 2012 Lontoossa.

Tubular Bells (1973) on yksi maailman eniten myydyistä levyistä. Wikipedian mukaan sitä on myyty jo 15 miljoonaa kappaletta. Luulisi että näin suuren menestyksen saavuttaneen levyn säveltäjä haluaisi itse esittää teoksensa 50-vuotisjuhlakiertueella. Mutta ei. Edes tämä merkkivuosi ei saanut Oldfieldiä palaamaan esiintymislavoille. Onneksi hänen pitkäaikainen työtoverinsa, orkesterinjohtaja Robin A. Smith oli valmis ottamaan haasteen vastaan eli Oldfield antoi hänelle luvan lähteä kiertueelle Tubular Bellsin kanssa. Smith kokosi 9-henkisen muusikkoryhmän lahjakkaista soittajista, jotka ihailivat Tubular Bellsiä. Teoksen uutta sovitusta testattiin ensin neljällä koekeikalla Lontoossa vuonna 2021. Ne menivät hyvin ja sen jälkeen vuorossa oli Iso Britannian kiertue vuonna 2023. Helmikuussa 2024 kiertueryhmä siirtyi keski-Eurooppaan ja maaliskuussa Skandinaviaan. Suomeenkin saatiin kaksi konserttia. Ryhmän esiintymiset Turussa ja Helsingissä olivat ensimmäiset kerrat koskaan kun Tubular Bells kuultiin livenä Suomen maaperällä.

Olin molemmilla keikoilla eturivissä ja ennen konserttia hämmästelin miten huonosti ihmiset lukevat konserttiesittelyjä. Konsertin mainoksista kyllä aivan selvästi  ilmeni ettei Mike Oldfield itse ole mukana, vaan kyseessä on Smithin produktio. Silti sekä Turussa että Helsingissä näin pettyneitä ilmeitä kun kerroin henkilöille ettei Oldfieldiä tällä kertaa nähdä lavalla. Koko pitkän uransa aikana Oldfield on esiintynyt vain yhden kerran Suomessa. Tuo harvinainen esiintyminen tapahtui vuoden 1982 maailmankiertueella Helsingissä. Olin paikalla ja kyllähän se vaikutuksen teki kun kitaran varressa oli maestro itse!

Harri Huhtanen 2024          

Jätä kommentti