1980-luvun uusi aalto (new wave)

john-foxx-analogue

Rockmusiikki koki suuren muutoksen 1970-luvun lopulla, jolloin discon ja kaupallisuuden ja toisaalta rockin dinosaurusten vastavoimaksi nousi Punk-musiikki.Sitä oli tehty jo 1970-luvun puolivälissä Amerikassa, mutta varsinainen räjähdys tapahtui englantilaisen Sex Pistols bändin julkaistua musiikkivideon, jossa ylistettiin anarkiaa ja yksinkertaisempaa musiikillista ilmaisua.  Punk kuitenkin kaupallistui varsin nopeasti ja jo 1980-luvun alussa punkin vastavoimaksi nousi erityisesti Englannissa silloin uudeksi aalloksi nimetty musiikillinen suuntaus, joka ammensi muun muassa 1970-luvun elektronisen rockin pioneereilta. 1980-luvulla syntetisaattoreiden hinta laski valtavasti ja lisäksi niiden soittamiseen ei enää tarvittu insinöörikoulutusta, vaan ihan tavalliset muusikot pääsivät pienellä rahalla kiinni elektronisten soittimien ihmeelliseen äänimaailmaan. Kuten aina muurrosvaiheissa tämäkin uusi musiikinsuuntaus kaupallistui nopeasti ja kansankielessä uutta aaltoa alettiin kutsua syntikkapopiksi.

Kuvassa John Foxx joka oli 1980-luvun alussa Englannissa hetken aikaa uuden aallon kärkinimi. Foxx oli aikaisemmin toiminut Ultravox -bändin laulusolistina.  1980-luvun syntikkaboomissa listojen kärkeen nousi mm. sellaisia bändejä kuin ABC, Depeche Mode,  Eurythmics, Human League, Japan, Joy Division, New Order, Ultravox ja Yazoo. Aika monet näistä bändeistä ovat nyt historiaa eli hajonneita ja osittain unohtuneita.  Yksi poikkeus säännöstä kuitenkin on:   Depeche Mode on nykyään jopa suositumpi kuin 1980-luvulla. Bändi on jatkanut nosteessa koko 2000-luvun ja on tällä hetkellä U2:n  ohella yksi maailman suosituimmista live-bändeistä, jolla on vankkumaton fanikunta ympäri maailmaa.

John Foxxin soolotuotantoa  katseltavissa ja kuunneltavissa  youtubessa:

EUROPE AFTER THE RAIN

Harri Huhtanen 2016

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s