Musiikin arvottaminen?

Musiikki on vaikea aihe, koska sen arvottaminen perustuu niin vahvasti subjektiivisiin tekijöihin. Kovat faktat usein puuttuvat tai ovat harhaanjohtavia. Jokainen ymmärtää, että pelkkien absoluuttisten mittarien (esimerkiksi myyntilukujen) käyttäminen rockmusiikin historian hahmottamisessa ei välttämättä tuo esille koko totuutta. Musiikkitoimittajien tekstien lukeminenkaan ei tee aina autuaaksi, koska kriitikoilla on usein omat ”lempilapsensa”, jotka he haluavat väen väkisin nostaa maineeseen ja toisin päin eli jotkut artistit halutaan runtata suohon. Paras esimerkki tästä on Led Zeppelin jota englantilaiskriitikot vuosikausia vähättelivät.
records
Miten siis edetä, jos haluaa löytää hyvää rockmusiikkia? Jos lähtee ns. tyhjältä pöydältä eli on nimenomaa kiinnostunut vanhasta rokista, muttei ole elänyt aikana, jolloin sitä alunperin on tehty, niin kannattaa minusta ensin selvittää ne artistit, joiden tuotannosta on eniten kirjoitettu ja jotka mainitaan useimmissa rock-tietoteoksissa. Näin löytää keskeiset vaikuttajat, sillä aika kyllä yleensä karsii jyvät akanoista. Valitettavasti tällä metodilla ei kuitenkaan löydä niitä satoja kiinnostavia 1960- ja 1970-lukujen aikana vaikuttaneita musiikintekijöitä ja bändejä, jotka runsaasta ja korkeatasoisesta tarjonnasta johtuen jäivät median valokeilojen ulkopuolelle ja siksi myöhemmin myös unohduksiin (esimerkiksi Rennaisance-yhtye). Näitä historian ”hylkäämiä” artisteja voi bongata myös lukemalla keskeisten musiikinvaikuttajien tekstejä artisteista, jotka ovat vaikuttaneet heihin. Suosittelen myös ehdottomasti ostamaan kunnollisen vinyylilevysoittimen ja sen jälkeen lähtemään ekskursiolle niihin erikoisliikkeisiin, jotka Helsingissä ja Tukholmassa ja Lontoossa edelleen keskittyvät myymään (käytettyjä) vinyylilevyjä. Vaikka yleisesti väitetään, että vinyylilevyn soundit huononevat kun sitä on soitettu paljon ja vaikka yleisesti pelätään, että kaikki vinyylilevyllä näkyvät naarmut aiheuttavat äänentoistoon häiriöitä, voin tuhansia käytettyjä vinyylilevyjä kuunneltuani todeta, että monissa vanhoissa vinyylilevyissä on uskomattoman hienot soundit! Eli siitä vaan rohkeasti soittimen ostoon ja vinyylejä hankkimaan!

Mitä tulee suosikkilistoihini, olen tehnyt ne lähinnä itseäni varten , koska en millään ehdi ja pysty kirjoittamaan Winterludessa kaikista diggaamistani artisteista, joten niinpä keksin tällaisen listasysteemin, jossa voin kuukausittain lyhyesti ”mainostaa” vanhoja suosikkejani. En tullut ajatelleeksi, että listaukset voivat samalla toimia jolle kulle tiedon ja etsinnän lähteenä, mutta jos näin on todella tapahtunut, on se vain hyvä asia. Jokainen on niin naivi, että kuvittelee omien suosikkejensa olevan niin suuria ja kuuluisia, että kaikki maailman musiikin harrastajat väistämättä tuntevat kyseiset artistit. Nyt olen kuitenkin ymmärtänyt, että 1960- tai 1970 -luvulla vaikuttanut artisti voi 2000-luvun nuorelle olla yhtä totaalisen vieras kuin jotkut Bob Dylanin omat 1920- ja 1930-lukujen suosikit ovat minulle!

Harri Huhtanen 2008

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s