Led Zeppelin oikeudenkäynti

Jos rockbändi on saanut aikaan jotain todella hienoa ja kuolematonta, niin yleensä – plagiointisyytteistä huolimatta – kyse ei ole siitä että joku toinen rockbändi olisi kopioinut toiselta, vaan yleensä jäljet johtavat todellisen musiikillisen geniuksen eli BACHin työpajaan. Jos musiikissa jokin on todella kaunista ja kuolematonta niin yleensä se on lähtöisin Bachin säveltuotannosta. Esimerkiksi nyt oikeudessa puitava Spirit -Led Zeppelin kiista on siinä mielessä triviaali että viime kädessä tekijänoikeudet ovat Johann Sebastian Bachilla, sillä pohjimmiltaan Stairway To Heavenin intro on lainattu Bachin    Bouree in E Minorista!

Kuten voitte yllä olevasta videosta kuulla, oli 1960-luvulla muitakin bändejä kuin Spirit, jotka käyttivät samaa Stairway To Heaven -teemaa. Lisäksi mm. George Harrison, Eric Clapton ja Eagles ovat myöhemmin lainanneet Zeppelin -kappaleen teemaa. Eli koska teeman käyttö on ollut yleistä ja toistuvaa ja koska pohjimmiltaan kaikki nämä lainat johtavat Bachin Bouree in E Minoriin, niin tekijänoikeudet ovat rauenneet ja loogisesti päätellen ei ainakaan toinen rockbändi voi vaatia seuraavalta eli Zeppelinilta korvauksia sävellyksestä, jonka tämä aikaisempi bändikin tosiasiassa  on ”varastanut” Bachilta.

 

20160513hh

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s