Hank Williamsin (1923-53) tarina, osa 2

Hank Williamsin musiikin surumielisyys ja hänen tietynlainen vieraantumisensa elämästä selittyy varmaan osaltaan sillä että hän joutui viettämään lapsuutensa aika kurjissa oloissa. Lapsena häntä haukuttiin ”harmiksi”ja ”pieruksi”. Hänen selkärangassaan oli Spina Bifida Occulta -niminen kehityshäiriö, jonka vuoksi hän kärsi koko elämänsä selkäkivuista ja niinpä hän jo nuorena aikuisena tuli riippuvaiseksi kovista kipulääkkeistä.Isä oli töissä rautateillä ja perhe joutui hänen työnsä vuoksi muuttamaan alituiseen. Vuonna 1930 isä sairastui kasvohalvaukseen, jonka syyksi epäiltiin aivoverisuonen pullistumaa. Lääkärit päättivät lähettää isän louisianalaiseen sairaalaan, jonne hän sitten jäikin kahdeksan vuoden ajaksi. Käytännössä Hank jäi siis isättömäksi jo 7-vuotiaana. Äiti Lillie yritti elättää perhettä järjestämällä matkailijoille kotimajoitusta.15185820_117854203155 Lisäksi hän työskenteli säilyketehtaassa ja hoitajana paikallisessa sairaalassa ja oli siten paljon poissa kotoa. Amerikassa oli tuohon aikaa pula-aika (Great Depression) ja niinpä Hank ja hänen sisarensa Irene yrittivät hankkia perheelle lisäansioita viljelemällä myytäväksi erilaisia kasveja pienellä pihamaallaan.

Hankin äiti kertoi että Hank hankki ensimmäisen kitaransa rahoilla, jotka hän oli saanut pähkinöiden myymisestä. Kun perhe asui Georgianassa tapasi Hank Rufus Paynen, katusoittajan, joka opetti Hankin soittamaan kitaraa. Pohjimmiltaan Payne oli blues-muusikko. Hän opetti Hankille kaiken: soinnut, sointujen vaihtamisen, bassokielten käytön ja säestämisen.

Lisävaikutteita Hank keräsi kuuntelemalla countrymusiikin ”isää” Jimmie Rodgersia sekä Moon Mullicania ja Roy Acuffia. Valitettavasti Hankin opettaja Payne ei itse päässyt koskaan nauttimaan oppilaansa maailmanmaineesta, sillä hän kuoli rutiköyhänä ja unohdettuna vuonna 1939.

Hank Williamsista löytyy tuhansia valokuvia netistä, mutta Rufuksesta löysin ainoastaan muutamia kuvia hänen hautakivestään, niinpä joudun tässä tyytymään siihen. Jos löydätte hyvän kuvan Rufuksesta ja voitte linkittää sen minulle, olisin kovin iloinen avustanne!

20160516hh

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s