Led Zeppelin: I, 1969.

led-zeppelin-good-times-bad-timesHeti levyn avauskappaleessa, GOOD TIMES BAD TIMES, henki salpautuu ja ylistysadjektiivit loppuvat. En tiedä mistä bändi lainasi alkuperäismelodian, mutta toteutus on kyllä 100%:sta Zeppeliniä!

BABE I’M GONNA LEAVE YOU on myös TÄYDELLINEN. Kappale on pieni sinfonia, dramatiikkaa on koko kylän tarpeiksi. Kuten avauskappaleella Jimmy Pagen ja Robert Plantin osasuoritukset saavat täydet pisteet.

YOU SHOOK ME on myös upea. Bluesia Zeppelin-formaatissa. Tässä kappaleessa bändin vähiten valokeilassa ollut jäsen, basisti John Paul Jones tulee aika hienosti esille.

DAZED AND CONFUSED on se kappale, josta murrosikäisenä finninaamana 1971 sain eniten positiivista energiaa. Tosin vanhempani eivät olleet aivan samaa mieltä kanssani kappaleen ainutlaatuisuudesta. 34 vuotta myöhemmin, vanhana miehenä olen edelleen sitä mieltä, että kyseessä on TÄYDELLINEN (rock)kappale.

YOUR TIME IS GONNA COME ”saa miehen kyyneliin”…no, ei nyt sentään, mutta jotain kerrassaan ylimaallista tässäkin kappaleessa on!

BLACK MOUNTAIN SIDE on levyn eksoottisin kappale, mutta erittäin hieno sellainen. Tässä instrumentaalissa on paljon itämaista tunnelmaa, kaunis melodia! Viram Jasanin Tabla-rumpujen soitto on jännittävää kuunneltavaa!

COMMUNICATION BREAKDOWNista tehtiin myös promofilmi. Page loistaa tällä kappaleella, kuten muutoinkin. Jos Zeppelin nelonen on John Bonhamin juhlaa, niin ykkönen on tietyssä mielessä Pagen voimannäyttö. Tällaiseen tykitykseen Page ei enää pystyisi. Siksi on hyvä, että meillä on tämä levy todisteena, miten hurja rock-kitaristi Page 1960-luvulla oli.

I CAN’T QUIT YOU BABY on taas slow bluesia a’la Zeppelin. Draaman ainekset ovat taas upeasti koossa ja tätä kuuntelisi pidempäänkin kuin 4:42, mutta koska bändi oli päättänyt tehdä tavallisen yhden levyn vinyylin, ei heillä ollut mahdollisuutta venyttää esityksiä yhtä pitkiksi kuin mitä ne livenä olivat.

HOW MANY MORE TIMES on tämän uskomattoman levyn uskomaton päätöskappale. Herranjumala mikä riffi! Niin yksinkertainen, mutta niin mukaansatempaava. Ja jälleen energiaa luovutetaan kuulijalle aivan huikeita määriä. Tämä alkaa jo kuulostaa vähän uskonnolliselta, mutta nyt kun vuosien tauon jälkeen taas kuuntelen tätä kapaletta, niin kaikki stressi ja arkielämän typeryydet haihtuvat savuna ilmaan ja jäljelle jää vain puhdas (rock)energia!

Arvosana? Mitä luulettemarquee-poster! Minun on mahdoton löytää tältä levyltä mitään kritisoitavaa tai mitään keskinkertaista. Tämä on TÄYDELLINEN levy alusta loppuun. Ei ole mitään merkitystä mitä asteikkoa käyttää, koska mittarit pomppaavat punaiselle jo avausraidalla ja sama meno jatkuu koko levyn läpi. Sanonpa vaan, että jos Teillä on joskus päivä, jolloin olette ”down” tai V-käyrä nousee, niin laittakaapa tämä levy soimaan, niin olo kummasti paranee. Jos tämä ei ole uskonnollinen levy, niin ainakin erittäin terapeuttinen. Tällaista on TODELLINEN ROCK!

IKIKLASSIKKO!       Ω  Ω  Ω  Ω  Ω   ∞   !

Harri Huhtanen 2005

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s